Върни се горе

От 21 до 30 януари тече вторият прием на заявки за купуване на млечна квота. Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица или адрес на търговска регистрация на юридическите лица. Фиксираната цена за килограм краве мляко и за двата вида квота – за доставки и директни продажби – е 0,01 лева. Първият вид квота дава право за доставка на мляко от производител на изкупвач. Вторият – за директна продажба или предаване на мляко и други млечни продукти от производител на потребител.

 

До момента са заявени за купуване 4 180 108 кг квота за доставка и 180 500 кг квота за директни продажби. Свободни остават 2 619 676 кг квота за доставка и 709  кг квота за директни продажби. Покупко-продажбата се осъществява със средства на млекопроизводители, а ДФ „Земеделие” е междинно звено в процеса. Продалите квотата си ще получат удостоверения с новия размер на индивидуалната си квота с удържаните 5 % от нея, които се събират в полза на националния млечен резерв. Те подлежат и на проверка на място.

 

Квотната борса започна на 1 август. Тя се прилага в България за пета поредна година и ще продължи до 1 април 2015 г. Чрез нея млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират – да се освободят от нея. Главната цел на борсата е да регулира производството на мляко и млечни продукти в Европейския съюз.

 


Сподели в: