Върни се горе

България и Франция ще работят заедно за по-добро разпределение на подпомагането на земеделците в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това стана ясно след среща в Париж на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция г-н Стефан Льо Фол. Бъдещето на ОСП беше акцент в разговорите.

 

Обединихме се около становището, че сегашната селскостопанска политика в този програмен период дава конкретни предимства на едни сектори за сметка на други и ние трябва да коригираме това в следващия програмен период, съобщи министър Найденов след срещата. Той е обсъдил с френския си колега предложението на Франция да се разработи стъпаловидна скала за подпомагане така, че максимални субсидии да получават стопани с до 1000 хектара земя, а за по-големите площи помощите да намаляват. Причината е, че до 1000 хектара се използват обикновено от животновъди за добив на фуражи. Така по-високи субсидии ще получават животновъдите и ще се стимулират земеделските производители да отглеждат животни, а не да субсидираме зърно, което в момента изнасяме за трети страни, обясни министър Найденов.

 

Успях да ги убедя, да подкрепят настояването на България да се увеличат от 5 на 15% гарантираните средства за подпомагане на сектори, свързани с производство като растениевъдство и животновъдство, съобщи още министърът. Той припомни, че Франция е втората страна след Германия, която ни обеща подкрепа в това отношение. Двамата министри са се обединили около становището, че досегашният модел на подпомагането на площ в момента води до изкривяване на пазарите, внос в ЕС на мляко, месо и зеленчуци и, че сегашната схема дава конкурентно предимство на сектор зърнопроизводство. Сегашното предложение е да има тавани за всички, независимо какво произвеждат.

 

По две трети от предложенията на Европейската комисия за ОСП имаме сходни позиции с Франция, отбеляза министър Найденов. Известни разминавания има по предложението на Франция да се разпределят субсидиите общо по първи и втори стълб – директни плащания и средства за развитие на селските райони. За нас това не е приемливо, тъй като за нас Програмата за развитие на селските райони е много важна, посочи той.  Те приеха аргументите ни и са склонни да ни подкрепят за намиране на консенсус, тъй като кохезионната политика трябва да върви наравно със общата земеделска политика на ЕС, посочи министърът.

 

Дискусията беше задълбочена. Тя се отнасяше до равновесието в земеделската политика, по която трябва да постигнем съгласие за разпределение на бюджета при условие, че бъде потвърдена и необходимостта от развитие на кохезионна политика, посочи след срещата министър Льо Фол. Разменихме много гледни точки, свързани с разпределението на помощите.  Това, което ми направи силно впечатление е, че постигнахме единодушие, което ще ни позволи по време на преговорите да работим заедно, добави той. По отношение поставянето на тавани на площите за подпомагане за директните плащания, той посочи, че Франция подкрепя идеята за намаляване на помощите, за да се защити животновъдството. Министър Лоьо Фол увери, че България може да разчита на подкрепата на Франция по всеки конкретен въпрос.

С оглед разширяване на сътрудничеството и сближаване на позициите министрите се разбраха да се създаде работна група с български и френски експерти за разработване на общи позиции по ОСП. Освен това един френски специалист ще дойде в България като сътрудник в политическия кабинет на министъра.

 

“Ще защитим производителите на гъши пастет”, категорични бяха след срещата двамата министри по повод предложението на евродепутати да се забрани пастета. Франция и България са двата най-големи производители на този продукт в ЕС.

 

Министър Льо Фол специално е благодарил на министър Найденов за подкрепата на България за запазването на системата на права за  засаждане на винени лозя. България първа подкрепи Франция по този въпрос, сега тя вече има 11 поддръжници от 27 страни членки и въпросът ще бъде поставен пред ЕК, каза министър Найденов.

 

По-късно министър Найденов подписа протокол за сътрудничество между Министерство на земеделието на Република България и Националната служба за замеделски и морски продукти на Република Франция (ФРАНСАГРИМЕР).

Сподели в: