Върни се горе

„Въпреки твърденията, че смяната на ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ ще предизвика сътресения в аграрния сектор, фактите показват съвсем друго нещо.

Според европейското законодателство директните субсидии се превеждат в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Основните разплащания по схемите и мерките за директно подпомагане ще приключи в рамките на май 2017 г. Това е с един месец по-рано от миналата година.“

Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков днес на пресконференция в МЗХ. Той съобщи още, че към февруари 2016 година по линия на директните плащания са преведени 816,5 млн. лв., а до края на този февруари сумата е над 827 млн. лв.

„Натъкнахме се обаче на сериозни проблеми, които спъват работата ни и объркват земеделските производители“, каза още проф. Бозуков и спомена някои от откритите нарушения.

Установен е остър недостиг на средства за агроекология и биопроизводители. Въпреки, че Програмата за развитие на селските райони е предвидена да действа в продължение на седем години – от 2014 до 2020 година, парите за агроекология и биопроизводство са похарчени само за две години. Подобна и дори още по-критична е ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет с 49,3 млн. евро.

Затова на 28 февруари 2017 г.  министърът е подписал заповед за ограничаване на приема на нови заявления по мерките 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“. Тази заповед не прекратява изплащането на средствата за онези бенефициенти, към които вече е поет ангажимент в предишни кампании. Спряно е приемането на заявления на нови кандидати.

„Въпреки сложната ситуация, в момента търсим начини да се осигурят допълнителни средства за животновъди и сертифицирани биологични производители“, допълни министърът.

Той съобщи още, че през миналата седмица е сезирал прокуратурата за две скандални обществени поръчки за юридически услуги. Те са общо за почти един милион лева и са свързани с така наречения „Кодекс за поземлените отношения“.

Единият договор е „Анализ на режима на земеползване“, а другия е „Изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие „Кодекс за поземлените отношения“. Договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че МЗХ разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания. 

Проф. Бозуков обясни и защо е направил промяна в ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД. Само за осем месеца задълженията на държавното дружество са се увеличили с около 5 млн. лв. Към 30.06.2016 г. те са 29 574 000 лева, а към 08.03.2017 г. - 34 439 000 лева. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Установени са и нередности, свързани с възнагражденията на Галина Панайотова като изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. Според Търговския закон тя няма право да бъде едновременно и на двата поста. Въпреки това само за шест месеца от своето управление Панайотова е получила общо над 36 000 лв.

За главен счетоводител на „Напоителни системи“ в продължение на пет месеца се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант и са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните.

През 2016 г. „Напоителни системи“ – Клон Сливен финансира ремонта на стопански път до частна прасковена градина в местност „Речица“. Платени са над 60 хил. лв. на външната фирма, която е извършила строителните работи. Напоителните канали в местността „Речица“ са обрасли и не се използват.

„Това са само малка част от нарушенията, които установихме. Всеки ден в министерството постъпват сигнали от недоволни земеделски производители“, обобщи земеделският министър.





Сподели в: