Върни се горе

13 % е обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на изложението от кампанията „Подкрепяме българското“ в Бургас. Тя подчерта, че вече втора година тези сектори на земеделието получават по-висока подкрепа и се отича траен ръст в производството на плодове и зеленчуци. „Предизвикателствата по пътя за възстановяването на балансираното развитие на земеделието в България са много, но мисля, че пътят е правилен.“, каза още министърът.

 

Десислава Танева съобщи, че от два дни дебатът за посоката на новата обща селскостопанска политика след 2020 година е отворен и опростяването при обслужването на земеделците е част от него. „Опростяването в намаляване на бюрокрацията е цел в общата селскостопанска политика на Министерството и е цел, поставена на европейски ниво“, поясни министърът.

 

Министър Танева съобщи, че предстои залесяване в засегнатите от пожари гори. „3 000 дка от изгорелите площи са върхови пожари и там няма да се приложи общото правило да се изчаква определен период, за да се види дали горите ще бъдат възстановени по естествен път. Териториите направо ще се залесят“, поясни тя. Министър Танева отбеляза, че от началото на лятото до сега близо 40 000 дка земеделски и горски територии са засегнати от пожари .

 

Десислава Танева предупреди, че пожароопасният сезон продължава и всички трябва да бъдем много стриктни, защото 96% от пожарите се предизвикват от действия на хората. „Виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност“, категорична бе тя.

 

 „Въпреки всичко, предвид зачестилите случаи на пожари, които са предизвикани от дейности на фермери вследствие на почистване на пасища най-вече, в МЗХ заедно с МВР, „Пожарна безопасност и защита на населението” и Изпълнителна агенция по горите готвят допълнителни изменения на нормативната база”, каза още министър Танева.

 

На изложението присъстваха над 20 местни производителя.

Сподели в: