Върни се горе

„По-ниските цени на дървата ще позволят на хората да се отопляват на цени, които могат да си позволят. Това е сериозна социална мярка. Отворихме 17 склада, в които ще се продава дървесина на хората, като общо те ще станат 56. Цените, на които ще се продават ще са тези, на които се добива. Това ще се прави по списъци на нуждаещите се и вярваме, че кметовете ще ни съдействат с това“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в BTV. По думите му предстоят разговори с представителите на Националното сдружение на общините в Република България, за да се изработи механизъм за сътрудничество.

Министър Иванов обясни, че предстои държавните стопанства да закупят необходимата техника, като разходите ще са за тяхна сметка и ще се следи стриктно да не се увеличават. Аграрният министър информира, че ръководството на Министерството на земеделието вече е започнало посещения в разкритите складове за дърва за огрев и, че предстои и той да направи такава проверка. „Тази мярка е важна, защото ще подпомогне подготовката и за следващия отоплителен сезон“, допълни земеделският министър.

Относно напрежението, заради високите цени на тока д-р Иванов подчерта, че правителството предприема действия, за да се нормализира обстановката и да се намерят механизми за компенсация. „В тази тежка ситуация, ако държавата не застане зад гражданите си те не могат да преодолеят тези тежки дни. Ние сме направили всичко необходимо, за да подкрепим стопаните. Бих искал да благодаря на партньорите, че тази година в бюджета се отпусна толкова голяма помощ за производителите“, заяви министър Иванов. Той обясни, че 150 млн. лв. повече са отпуснати тази година за сектор земеделие. По думите му с това държавата показва, че застава зад българските земеделски производители.

Министър Иванов уточни, че са направени предварителни разчети за подпомагането по де минимис и се обмисля сроковете за прием да бъдат намалени, за да може максимално бързо средствата да стигнат до фермерите. Той подчерта, че това се отнася и за оранжерийните производители, като припомни, че за тях са предвидени допълнителни 3,5 млн. лв., както и, че се планира допълнително подпомагане през ковид мерките.

Сподели в: