Върни се горе

„Апелирам зърнопроизводителите да участват в реализацията на сделките, чрез които държавата иска да изкупи необходимите количества зърно, и в обезпечаването на продоволствието на българското население. Надявам се този в момент браншът да покаже своята солидарност и отговорност с народа, като това да е с по-висок приоритет за тях, отколкото печалбата им“. С тези думи се обърна министърът на земеделието д-р Иван Иванов към производителите на зърно, при участието си в БНТ. Министърът припомни, че Министерски съвет е одобрил  1,1 млрд. лева за изкупуването на зърнени култури, с които да се гарантират необходимите количества за една година напред. Той уточни още, че това ще става на пазарен принцип през Софийска стокова борса, като ще се купува зърно произведено в България. „По този начин ще гарантираме и средства за сектора, с които да се обезпечи покупката на торове“, допълни д-р Иванов. По думите му в момента у нас има над 2,4 млн. тона пшеница.   

„Към момента няма никакъв риск за продоволствието, както по отношение на зърното, така и по отношение на стоките от първа необходимост. Доставките са редовни“, каза аграрният министър.

В отговор на питане за повишаване на цената на олиото министър Иванов посочи, че това се дължи основно на спекула. Той информира, че сега има над 1 млн. тона слънчоглед в страната, които могат да се преработят. „В момента всички институции към Министерство на икономиката са ангажирани с проверки“, заяви аграрният министър. Той допълни, че се извършват масови инспекции, които показват, че складовете са пълни, а цената се завишава по изкуствен път.

Министър Иванов изрази съжаление, че в този тежък момент за държавата ни, Европа и света се тиражират неверни твърдения и внушения във връзка с контрола и опазването на горите. Той коментира, че от изявления на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова днес става ясно, че тиражираното не е позиция на „Продължаваме промяната“ и правителството.

„От както аз съм министър от Държавните горски стопанства са направени 68 хил. проверки и са съставили 2265 акта, ИАГ и регионалните структури са извършили 60 хил. и са написали 1660 акта и 955 констативни протокола, като са подадени и редица преписки в прокуратурата“, информира д-р Иванов.

Аграрният министър заяви още, че е възложил вътрешен одит в ИАГ за периода на управлението на служебния кабинет, който ще покаже каква е ситуацията.

Сподели в: