Върни се горе

Българските производители и преработватели трябва да се кооперират, за да станат по-ефективни. Това каза в предаването „120 минути“ земеделският министър Кирил Вътев. „Много бих искал изискванията към производителите да са прости и ясно поставени. Когато имат да изпълняват някакви указания по дадена програма или схема за субсидиране, всичко да им е разписано стъпка по стъпка. Трябва да намалим консултантите и да дадем път на онези, които произвеждат реално продуктите“, обясн той.

Министърът на земеделието и храните обясни още, че иска с помощта на новия си еки да подреди всички браншове – веригата от полето до масата, а не да решава проблемите на един или друг сектор. „Например, един производител мрази преработвателя, защото смята, че той го притиска“, уточни той. Кирил Вътев не смята, че сайтът за контрол на цените ще постигне желаната цел. „Цените се определят от пазара, а не от някаква държавно ведомство или дадена частна фирма. Те са въпрос на баланс между предлагане и търсене. Пример за това е случилото се със зърното от Украйна“, каза още той.

Министърът уточни, че в началото е имало недостиг, заради блокираните пристанища, тази година предлагането е двойно по-голямо и българските производители трябва да продават по-евтино. Сега, според него, се търсят активно нови пазари, както и механизми за компенсации на зърнопроизводителите в следствие на загубите, които т търпят от украинския внос.

„Това, за което трябва да мислим обаче, е какво ще стане след като Украйна стане пълноправен член на ЕС. Това е житницата на Европа“, каза още земеделският министър и обави, че Националният консултативен съвет по зърното ще заседава на 2 юни.

Кирил Вътев коментира и възможността за свалянето на цените в магазините. „Нашит производители не са организирани като гръцките, румънските и турските – тези около нас. Да не говорим за тези в Испания, Италия и Франция, които успяват да спестят толкова много излишни разходи, заради организацията им в кооперативи. Крайно време е производителите и преработвателите у нас да си дадат сметка, че трябва да с конкурират с изключително мощни кооперативи“, поясни той. Земеделският министър подчерта, че ако всеки работи сам за себе си, до никъде няма да стигне. Той коментира мерките на Хърватска за ограничаване на риска от поскъпване при въвеждане на еврото като „кризисни“ и „временни“. Според него обаче те не могат да бъдат дългосрочни.  

Кирил Вътев разказа и за семейния си бизнес и за всички трудности, през които е трябвало да премине. „Първият по-сложен период беше свързан с галопиращата инфлация и от там нататък става все по-сложно и по-сложно“, сподели той. Допълни, ч е имало моменти на рекет спрямо него, но той винаги плаща по банка и срещу фактура Пряко не са му искали подкуп, но когато се стигне до някакъв регистрационен режим с го размотавали дълго, защото не се „сеща“ да им предложи пари.

Цялото интервю можете да видите тук: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/kiril-vatev-balgarskite-proizvoditeli-i-prerabotvateli-trjabva-da-se-kooperirat.html?fbclid=IwAR00LdI24Dzw-HImxLrHBk_l5_x9SR8oACkZQjqp5hSYFKCghsXnJo__HFU

Сподели в: