Върни се горе

60% от проектите по ПРСР не могат да се изпълнят заради забавени доставки

Има шанс за изравняване на нивата на субсидиите на българските и западните фермери, каза в интервю за "Български фермер" земеделският министър Георги Тахов

Над 60% от стартиралите проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) не могат да бъдат завършени заради логистични проблеми с доставките на активи и съоръжения от ЕС. Затова поискахме от Европейската комисия удължаване на сроковете по ПРСР с 12 месеца, заяви в интервю за "Български фермер" служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. Той категорично отрече липсата на средства в план-сметката на фонд "Земеделие" заради преструктурирането й за изплащане на "украинската помощ" да е причина за удължаването.

На 100% гарантирам, че пари за плащанията на проекти на фермерите до края на годината има, те няма да бъдат ощетени, декларира Тахов. Според него единствената причина за исканото удължаване е хем земеделците да не бъдат излъгани в очакванията си за изпълнение на инвестициите, хем и да не се загубят европари по правилото N+3.

На 3 пъти в рамките на месец повдигам темата за изравняване на нивата на подпомагане по директните плащания за българските фермери и западноевропейските им колеги. Този път има шанс това да се случи, което ще е от огромна полза за страната ни, коментира Тахов. На съвет на министрите в Брюксел подкрепа е получена от Румъния, Хърватска и Полша, и дори от нидерландския министър.

Тахов определи, като некоректни сметките, че за втория транш по "украинската помощ" ще са нужни 600 млн. лв. Това е общата сума, за плащане през септември-октомври ще трябват около 300 млн., но те няма как да се осигурят без актуализация на бюджета, коментира агроминистърът.

Официалното одобрение от ЕК на първото измененение на Стратегическия план вече е факт и от новата седмица ще е възможно приключването на заявлениета за директни плащания от кампания 2024 г. Предстои да тръгне и Системата за електронно управление и очертаването на нивите през нея. Нагласите са кампанията да приключи в първоначално обявения срок - 24 юни, без удължаване. До 30 май през ИСАК има 33 400 заявления за директни плащания с очертана площ от над 2,3 млн. хектара.

"Много ми се иска да върна диалога в бранша. Това, което заварих е, че той наистина е много разделен. Консултативните съвети не са единствената форма за комуникация и не би трябвало. Няма да деля браншовиците на близки и не чак толкова близки, държим на всички по един и същи начин", каза още Георги Тахов.

Сподели в: