Върни се горе

Министърът на земеделието: Започват проверки във фермите за виртуални животни

Земеделските производители пък плашат с нови протести

Земеделските производители отново се готвят за протест, имат 5 искания към правителството и настояват за среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделски министър. Министерството на земеделието пък започва проверки – пуска Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да проверяват за мними стопани на виртуални животни.

Темата коментира в предаването „Лице в лице“ министърът на земеделието Кирил Вътев.

„Проверката за реални животни беше обявена в края на миналата година, когато отчетохме свършената работа за 6 месеца. Тя няма за цел нито да санкционира някого, нито да го наказва, а да направим инвентаризация във фермите на заявените в системата „Ветис“ на БАБХ животни и наличните във фермите, защото по системата „Ветис“ се плащат субсидии“, обясни министърът.

Той обясни, че основната цел е повече пари да отидат при фермерите, които реално отглеждат животни, защото бюджетът се дели на толкова глави, колкото ще бъдат субсидирани.

„Това е в полза на животновъдите, които реално отглеждат животни. Легенди се разказват по темата. Има случаи, при които на всяка проверка стадото било някъде в планината и не може да бъде намерено“, уточни Вътев.

Министърът напомни, че по регламентът не могат да бъдат подпомагани животни, които не могат да бъдат идентифицирани.

На въпроса колко получават от държавата зърнопроизводителите на година той отговори: „Те обработват най-големи площи – големите суми се получават заради големия обем площи. Погледнато като цена на единица площ, те получават най-малко от всички земеделски производители“.

Сподели в: