Върни се горе

Земеделският министър: Най-големите измами стават със суровините.

До 10 дни браншовите организации да дадат предложенията си по законопроекта за правила по веригата на доставки на храните, призова земеделският министър.

Всички преработени продукти са извадени от стоките с висок фискален риск, защото най-големите измами стават със суровините. Това заяви пред БНР земеделският министър Кирил Вътев.

Голяма част от хранителните продукти, включително плодовете и зеленчуците, се оказаха стоки с висок фискален риск. Те ще бъдат обект на специален контрол от данъчните. Много хора в земеделието обаче се питат как така колбасите не са сред тези стоки. В тази връзка министърът уточни, че наредбата се издава от Министерството на финансите и ще се изпълнява от НАП:

"Какво да направя - да си залича биографията? Аз нямам отношение към тази наредба. Фирмата, от която идвам аз, е под такъв фискален контрол от 2014 г. и той продължава и до ден днешен. Фирмата, от която идвам аз, е подложена на 14 одита ежегодно и в момента. Всеки, който има претенции, да си постави бизнеса под такъв контрол и тогава да ми говори как аз съм повлиян".

Защо едни стоки са в списъка, а други – не, е предмет на анализи на НАП, до които ние нямаме достъп и въздействие, категоричен бе Вътев в интервю за предаването "Преди всички". И заяви, че нямат абсолютно нищо общо с анализите на НАП.

По думите му финансовият министър си взема решенията със своя екип. "Никой не може да му повлияе", подчерта той.

"Всички искаме да живеем в нормална държава. Най-нормалното е да си плащаме данъците", констатира земеделският министър.

Той напомни, че се подготвя законопроект за правила по веригата на доставки на храните. В момента е на обсъждане при браншовите организации и още нямаме отговор, отбеляза Вътев и ги призова от ефира на БНР час по-скоро да го прочетат и дадат своите предложения:

"В рамките на следващите 10 дни мисля, че трябва да се приключи това чакане. Ние не може да чакаме до безкрайност. До момента нямаме нито едно обратно предложение. Всички ведомства вече си върнаха предложенията, от браншовите организации - 0".

България има 2 много стабилни сектора – свиневъдство и птицевъдство, декларира земеделският министър. Той обаче прогнозира, че скоро и птицевъдите ще поискат пари за Украйна.

Процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат, каза той. Според него най-важното е поставянето на напояването като водещ приоритет. "Предприехме реални действия. 24 проекта стартират", подчерта той и обясни, че тези проекти имат за цел не да направят напояване, а да намалят загубите. Тези проекти ще приключат до 2025 г.

"Аз искам още от тази пролет, от това лято водата да е безплатна и предоставянето на вода за напояване да бъде задължение на държавата. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба", каза той. Но подчерта, че разрешителният режим за достъп до вода се управлява от МОСВ.

"Прекрасно се разбираме с МОСВ и аз искрено вярвам, че там няколко експерти, които са вътре от много години, ще си променят мисленето".

Когато влизахме в ЕС, трябваше да предоставим информация за добивите на различните суровини и на тази база ни се отпуснаха квоти, напомни земеделският министър и добави:

"Ние тогава криехме и после се оплаквахме, че са ни ниски квотите. Голяма част от причините да сме на този хал се коренят в нашия андрешковски манталитет".

Все пак не можем да гледаме на нещата само в бяло и черно, смята Вътев, като отбеляза, че в момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители.

"За съжаление обаче, огромният потенциал на България все още не може да се разгърне. България има потенциал да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и си внасяме почти всичко".

Кирил Вътев декларира, че ще си върши работата, както досега, докато е на тази позиция. "На кой му харесва и на кой не му харесва – въобще не ме вълнува. Това темпо ще продължи, докато съм там. Като решат да си ходя, отивам си – нямам никаква драма", категоричен бе той в заключение.

Сподели в: