Върни се горе

Министър Вътев: Агенцията за борба с градушките е една от най-добре работещите структури в МЗХ

Агенцията за борба с градушките е една от най-добре работещите структури в Министерството на земеделието и храните. Това заяви в студиото на „Здравей, България” ресорният министър Кирил Вътев. В момента обезщетенията са около 500 лв. на декар. Пострадалите земеделски производители ще бъдат компенсирани за нанесените щети след градушките в Северна България.

Той коментира и темата за сечта, която, по думите му, се политизира повече, отколкото е необходимо. Опасението е, че се разрешава по-голям дърводобив с цел дървесината да се използва за „разменна монета” преди изборите.

Вътев коментира и износа на продукция от Украйна. По думите му воюващата страна произвежда тонове слънчоглед, които не може да преработва и иска да експортира. „Изходът трябва да бъде решен от целия ЕС, защото това количество няма как да бъде преработено само в нашия регион. Не искам да плаша никого, но след време това може да доведе и до криза с олиото”, каза земеделският министър.

„Много е смущаващо, че има вносни млечни продукти, които тук са 2-3 пъти по-скъпи отколкото в добре развити западни страни”, посочи Кирил Вътев и допълни, че в подобно явление вижда спекула. По думите му конкуренцията на пазара очевидно не е достатъчна.

Целия разговор гледайте тук.

Сподели в: