Върни се горе

Министър Десислава Танева: 4,5 млн. лв. ще бъдат върнати от бенефициентите на 15 къщи за гости, които не са функционирали като такива

 

Водещ: Продължаваме с други важна и актуална тема, която проследихме още във вчерашния ден. Мой специален гост в студиото е вече Десислава Танева – министърът на земеделието, горите и храните, с която ще говорим за това какво се случва с къщите за гости и защо в част от тези къщи няма гости, а са получени европейски субсидии и пари. Добро утро.

 

Десислава Танева: Добро утро. Добро утро и на всички зрители на телевизията.

 

Водещ: Така. Само 15 къщи за гости се оказаха лични вили. Това е новината, която излезе във вчерашния ден. Казваме само, защото колко общо бяха проверени в тази проверка на Държавен фонд „Земеделие“, която ще обобщим сега в момента?

 

Десислава Танева: По извънредната проверка, която бе назначена с моя заповед, бяха проверени всичките къщи, останали в мониторингов период, тоест, периодът, в който Разплащателна агенция има задължения да контролира дали бенефициента, получил подпомагане, спазва заложения и представения проект, въз основа на който е сключен договорът – 288, всички или 100% от къщите в мониторинг бяха проверени, плюс 7 къщи по сигнал. Тези 15 къщи, за които смятаме, че има налични данни за това, че не се ползват по предназначение и да, в тях няма гости, са 15 с категорична увереност, което представлява 5.2% от всички проверени. Това не е малко.

 

Водещ: Сега, при тях има ли хора, свързани с властта на местно или на друго по-високо ниво, сред тези 15 къщи?

 

Десислава Танева: Как мога да отговоря на този въпрос? Първо, този списък лично аз да изследвам коя къща на кой – не съм го правила поради физическа невъзможност за времето.

 

Водещ: Нали затова Държавен фонд „Земеделие“ прави тази проверка. Предполагам, че трябва да е ясно кой стои зад тази къща, кой е собственикът, има ли поставени лица?

 

Десислава Танева: Със сигурност абсолютно всеки бенефициент е ясен. Всеки бенефициент е категорично ясен. Какво мога да кажа като информация в този списък от 15 къщи, които от тези 288 в мониторинг не работят – със сигурност е къщата, но пак казвам, това са по медийни публикации, която бе свързвана във Велинград с кмета на Велинград, но тя като собственик на бенефициента не е кмета – това са медийни публикации, че негов приятел – не мога да кажа кой човек какви приятели имат бил той кмет или на друга изборна или назначаема длъжност по политически мандат, въпросът е, че бенефициентът във Велинград, който е получил тази субсидия за къщата за гости, има ясно къщата показва, че не се ползва като къща за гости, той е в този списък със сигурност. По отношение на другите комуникирани проекти, свързани с кметове, това бяха кметът на Община Долна баня, кметът на Община Луковит.

 

Водещ:Те вътре ли са или само са проверени?

 

Десислава Танева: Техните къщи функционират като къщи за гости. Доколкото мога само да комуникирам, че единият от тях мисля, че беше този проект, който беше в Луковит, мисля че имаше наличие на някои отклонения от заявени показатели, но ако има установени изчисления по съответна методика във фонда, би се получила определена финансова корекция, която след тази проверка ще се наложи на къщи, които са с определени отклонения – те са 74 такива. Да, работят като къщи за гости, имат различни отклонения и нарушения, за които по методика от 5 до 15% ще получат финансова корекция.

 

Водещ: Тоест, да разбирам, че от тези 15, за които говорим, с изключение на една, която една, която казвате, че е свързана с кмета на Велинград, другите 14 не знаме кои са собствениците или поне…

 

Десислава Танева: Знаем Знаем, разбира се.

 

Водещ: А знаем ли дали имат свързаност с хора на високо ниво, с местна власт или с хора на по-високо ниво във властта?

 

Десислава Танева: Ние ще ви дадем, не е проблемът в никакъв случай. Нашата политика на откритост – ще кажем кои са тези къщи за гости. Аз за тази мога да комуникирам, която ми е докладвана. За друга такава, свързана пряко с кмет – те не са и много.

 

Водещ: То не е задължително да е само кмет. Знаете скандалът с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и неговата къща в района на Сандански. Тази къща в списъка ли е на проверените?

 

Десислава Танева: Да, абсолютно. Тя беше преди това даже проверена – това беше мисля един от първите сигнали.

 

Водещ: И прокуратурата направи.

 

Десислава Танева: По нея работи и прокуратурата. Между другото, всички данни от проверката извънредната, която по моя заповед бе направена, ние ще ги предадем на прокуратурата /../.

 

Водещ: Ако е била проверена, разкажете ни повече. Тук, в това студио Яни Янев каза, че ако влезем в тази къща, ще видим вещите на зам.-министъра. Какво открихте за тази къща? Какво стана ясно?

 

Десислава Танева: Тя беше проверена преди тези 288 извънредни проверки. Бе предадена на прокуратурата и тя работи по тях. Във всичките тези 288 проверки всички медии бяха поканени. На 50 от проверките медиите присъстваха, видяха всичко, което. Аз съжалявам, че на всички неприсъстваща, но това беше интересът.

 

Водещ: Вашата проверка обаче конкретно за тази къща на зам.-министър Манолев – какво открихте там и какво установи вашата проверка?

 

Десислава Танева: Същото, каквото и за тези 15 – наличие на данни, че не функционира като къща за гости. Предадена е на прокуратурата. Тя работи върху това. Сумата по субсидията следва да стане изискуема на 100%, като останалите.

 

Водещ: Каква сума трябва да бъде върната, знаете ли?

 

Десислава Танева: Да, мога да говоря за общата сума. Аз не съм изследвала проект по проект.

 

Водещ: Хайде за общата сума да кажем тогава от тези проверки, които сте направили, колко трябва да бъдат върнати?

 

Десислава Танева: От тези проверки, които са със 100% изискуема субсидия, именно за които няма данни, че работят като къщи за гости, изискуемата сума ще е 4.5 милиона, или пак казвам, това представлява 5.2% от всички къщи, които са в мониторинг.

 

Водещ: Има ли срокове, в които тези пари трябва да бъдат върнати? Кой ще ги връща?

 

Десислава Танева: Бенефициентът трябва да ги връща.

 

Водещ: Има ли вариант, ако бенефициентът откаже, държавата да трябва да ги връща тези пари? Да ги изкараме ние от джоба си?

 

Десислава Танева: Не, няма да ги изкараме от джоба си. Има доброволен ред, после има административен ред, има съдебен.

 

Водещ: Има ли обжалвания обаче, знаете ли?

 

Десислава Танева: Разбира се, ние и сега имаме обжалвания. Това е процедура обичайна, по която протичат отношенията между Разплащателна агенция-бенефициента.

 

Водещ: Питам ви неслучайно, защото вашият предшественик министърът на земеделието преди Румен Порожанов каза, че от края на 2018 година също има открити нарушения и наложените санкции са за 10 млн. лева, които трябва да бъдат върнати.

 

Десислава Танева: Точно така.

 

Водещ: Има ли нещо върнато по тази сума?

 

Десислава Танева: Има върнато. Доброволно има върнато около близо 700 хил. лева.

 

Водещ: От 10 милиона, 700 хил. лева само са върнати?

 

Десислава Танева: Да, доброволно. Всичко останало е обект на съдебни дела. Нормално е – всеки бенефициент защитава неговата теза и доброволното възстановяване по принцип…

 

Водещ: Министър Танева, това изглежда изключително трудно с връщането на тези пари. Съдебни битки, обжалвания, въобще възможно ли е да очакваме тези пари да бъдат възстановени?

 

Десислава Танева: Това е общото законодателство, по които са регулирани обществените отношения. Това е нормално, без значение дали то касае в момента този случай или друг подобен.

 

Водещ: Изпълнителният директор на фонда Живко Живков съобщи, че двама експерти са се оказали свързани с две къщи за гости. Разкажете ни повече. Да не се окаже като бившия зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Мизова да си публикували телефоните на нечии сайтове или да са помагали? За какво става въпрос?

 

Десислава Танева: Да, двама от служителите бяха по някакъв начин свързани два от проектите от всички проверени, които бяха представени от Държавен фонд „Земеделие“. И двата проекта е важно да уточня, че работят като къщи за гости.

 

Водещ: Има ли злоупотреба със служебно положение?

 

Десислава Танева: За един от служителите, който е свързан с бенефициент на къщи на гости, значи, двете къщи за гости не са номинални на тези служители, и между другото, и при двата случая…

 

Водещ: За каква злоупотреба? Разкажете ни за какво става въпрос, за каква свързаност?

 

Десислава Танева: Да, точно това разказвам. И в двата случая говорим – в единия за бащата на служителка, между другото, и кандидатстването, и одобрението, и договорирането се е случило и в период, когато тоест, дъщерята или служителката не е имала никакво отношение по отношение на процеса на кандидатстване, одобряване и договориране, но нейната грешка е, че тя не е представила декларация за конфликт на интереси. Изпълнителният директор е направил дисциплинарна комисия – ще изслушат и ще вземат обяснения, ще вземат решение как да постъпят с нея. Другият случай, който се артикулира в пространството като случай, свързан пак със служител, честно да ви кажа, може и малко не съм съвсем точна, защото пак казвам, той няма по закона такава роднинска свързаност. Там ставаше въпрос за приятелка, която станала кума. Но всичко по кандидатстване и договориране е станало в период, в който пък тази служителка дори не е била работа във Фонд „Земеделие“.

 

Водещ: На какво ниво и на каква длъжност са тези служители в Държавен фонд „Земеделие“?

 

Десислава Танева: На експертно ниво, те не са част от управлението на структурата Държавен фонд „Земеделие“ нито в периода на одобрение и договориране, нито сега. Вторият случай даже ви казвам, че служителката по-късно започва работа. Как се свързва нейното име? Доколкото бе обяснено, през гласуване на някакъв конкурс за най-добра къща на гости.

 

Водещ: Ще има ли някакви санкции евентуално или последици за тях? Тоест, ще има ли някакви взети конкретни мерки спрямо тези служители?

 

Десислава Танева: Да, има дисциплинарна комисия в Държавен фонд „Земеделие“, ще вземат такова решение.

 

Водещ: Какви ще бъдат тези мерки?

 

Десислава Танева: Каквито са по общото право като наказания на служители.

 

Водещ: Какво значи това?

Десислава Танева: Най-тежкото е уволнение.

 Водещ: Ще ги уволните ли? Или Държавен фонд „Земеделие“, хайде така да кажем?

Десислава Танева: Аз не ги уволнявам. Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение. Но пак казвам, че това, което е установено до момента – каква е грешката на първата служителка.

Водещ: Уволнение ли ги чака тези две служителки? Това се опитвам да разбера каква ще бъде санкцията.

Десислава Танева: Държавен фонд „Земеделие“ взема това решение. Каквото и да кажа, бих нарушила права, които има изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и дисциплинарната комисия, която той е назначил. Когато вземе тези решения, той ще ги обяви. Няма какво да крием. Аз преразказах това, което ми бе докладвано от Държавен фонд „Земеделие“ по отношение на проекти, свързани със служители.

Водещ: Установяхте ли връзки с къщите на гости, които проверявахте, и кметове на населени места, и по някакъв начин съответно да има нещо, което би могло да и злоупотреба с влияние?

Десислава Танева: Тези, които ви ги казах, преди служителите, те са свързани с кметове на населени места. Нещо повече, на единия проект в Долна баня, той и бенефициентът е на снахата на кмета на общината. Тоест, нищо не е било скрито.

Водещ: Хайде да кажем за кои населени места говорите?

Десислава Танева: За Община Долна баня.

Водещ: За Община Долна баня. И за Велинград, понеже споменахте в началото.

Десислава Танева: За Велинград аз казах, че тя е в този списък от 15 къщи.

Водещ: За Луковит също беше коментирано.

Десислава Танева: За Луковит. Други къщи, които бяха с такива съмнения или по такъв ни бяха задавани въпроси, беше във връзка в Златоград. Тя беше извън мониторинг. Между другото, това беше една от къщите за гости с най-много нощувки, с резервации години напред. Тя обаче се оказа по никакъв начин несвързана с местната власт. В какъв смисъл – собственикът на практика е съпруг на някаква братовчедка на областния управител, живеейки отдавна във Варна, когато са кандидатствали и одобрявани, семейство, който менажира проекта, а сега доколкото ме информираха, даже са в Америка.

Водещ: Нека да ви попитам така – как разбрахте и как успяхте да проверите дали тези къщи наистина се използват? Тъй като очевидно ползването по предназначение е най-големият проблем с къщите за гости, как вашите хора или по-скоро служители на Държавен фонд „Земеделие“ разбираха дали се ползва една къща за гости или не?

Десислава Танева: Естествено по система от правила и критерии, за които търсят доказателства.

Водещ: Дайте ни примери за това.

Десислава Танева: Това е платен туристически данък, дневник за настаняване на туристи, начинът, по който изглежда къщата. Това е набор от критерии, по които трябва да има кумулативно изпълнение. Това не е как го виждаш ти, как ти се струва – това са набор от документи, които ако не бяха навреме представени, се изисква да бъдат представени, бяха представени. Всичко, което не е било изпълнено, като този набор от критерии много на брой, аз просто давам примери, разбира се, контролен лист, с който екипът от проверяващи е бил там. Всичко това се прави съвсем по правила и по система за правила, а не по това на нас ни се иска да бъде.

Водещ: Бившият министър на земеделието Румен Порожанов, когото вие наследихте, два пъти е бил директор на фонда. Смятате ли, че той носи персонална отговорност за това, което се е случвало с къщите за гости, и съответно нарушенията, които впоследствие бяха установени?

Десислава Танева: Нарушенията, които установихме, и процентите, които и в момента обявяваме – да, по принцип те са по-високи, отколкото откритите нарушения по проекти в мониторинг по други мерки.

Водещ: Има ли персонална отговорност бившият министър Румен Порожанов, според вас?

Десислава Танева: Аз не съм орган, който мога да кажа дали има персонална отговорност на определено лице.

Водещ: Два пъти шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

Десислава Танева: Да. Но мога да кажа, че ако има пропуски и примерно тук наистина всички проценти за установени нарушения са малко по-високо от обичайните – това е факт, но не толкова, че да говорим, че това е провалена мярка. В никакъв случай. Аз пак казвам, че има обекти, които работят с години напред по резервации са създали устойчива заетост и доход в тези райони, въпреки че пак казвам, контролът по тази мярка и преди тази извънредна проверка общо проверените къщи за гости са били 18%. По задължение, по регламент е от 1 до 5%.

Водещ: Те са 746 всички къщи.

Десислава Танева: 746, да. С извънредните проверки ние стигаме до 50%. Няма мярка по тази програма, която е толкова проверявана. Изискванията са от 1 до 5%, ние сме на 50%.

Водещ: Друга тема обаче, която страшно много вълнува сега – това е чумата по свинете. За съжаление говорим за очаквани големи загуби. Тук шефа на Агенцията по храните прогнозира, че могат да стигнат до 2 млрд. лева за българската икономика. От вчера има установен случай на заразено диво прасе, доколкото разбрахме. Разраства се. Колко сериозен е проблемът? Има ли риск от бум, от взрив епидемиологичен?

Десислава Танева: Проблемът е изключително сериозен. Ние не можем да прогнозираме загуба, защото тази загуба представлява единствено към момента потенциален риск. И овладяването на този риск зависи от всички нас: от държавата като предприети мерки, от местната власт, от обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони.

Водещ: Да чуем хората, да чуем реакцията на фермерите и стопаните, които трябваше да се разделят със своите животни.

Гражданин: Това нали е болест – някаква болест, ама не по хората. Не по хората е. Както казаха хората, че месото може да се консумира. Да бяха предупредили хората, просто да ходят да си ги приберат, а не просто така да ги избият и да ги изхвърлят.

Гражданин: Питам аз – кой го прави това нещо? Вземе проба и веднага положителна? Че как така може? Че те утре ще изколят и кокошките и козите на хората.

Гражданин: И първото без документ идва и ми унищожава животните. Нито е минало през лаборатория дали е заразено или не.

 Гражданин: Имах две и ги заклах.

Репортер: Защо?

Гражданин: Защото трябва да дойдат и да ги убият. Какво да ги правя? А аз иначе ще купя да отида да взема на зима кенгуру да купя, да сложа на новогодишната трапеза.

Гражданин: Много ми е интересно как става с пробите. Вече отиваме на 72 часа. По предварителните ни разпоредби тези прасета трябваше досега да са умрели, защото се дава 24, максимум до 48 часа. Все още няма прасета умрели в селото.

Гражданин: Ми как? Да не смятате, че ще докарам прасетата си? Този бордей ще го изрина и ще го махна. Утре ще натоварят децата и ще ги закарат в някой град да живеят, да стават държавни чиновници.

Водещ: Емоционални думи на стопаните изключително. Как се справят те?

Десислава Танева: Естествено. Това е в крайна сметка нашият бит. Но говорихме си за обществената отговорност. Репортерите вашите, които са били в тези двори, те са потенциални приносители на заразата.

Водещ: Къде видяхте наши репортери по дворовете? Те бяха на площадите, сред хората на улицата.

Десислава Танева: Да, сред хората. Видях ги в двора на човека. Това говоря.

Водещ: Чакайте сега, има ограничителни мерки, има полицаи, има ограничителни зони. Нашите екипи не биха си позволили да преминат полицейските ограничения.

Десислава Танева: Това е /…/ тези мерки. Защо? Само друг пример давам – установено огнище на африканска чума по свинете – изключително опасно заразно заболяване, само ако дам данните за съседна Румъния, откъдето идва, за какво унищожаване на свине става въпрос.

Водещ: Нали не ни се сърдите, че показваме реакцията на тези хора?

Десислава Танева: Не се сърдя. Повярвайте ми, не става въпрос за сърдене, става въпрос за обществена отговорност да разберем как всеки потенциално в тези райони може да стане приносител на заразата. Едно, до унищожаване сме стигнали в момента домашните свине тип „заден двор“, второ, наоколо в Северна България са разположени най-големите свиневъдни ферми в България, която има изключително добре развито индустриализирано свиневъдство. Ние затова говорим, че рискът от икономически загуби е огромен.

Водещ: Понеже вървим към финал, моля ви да кажете и за обезщетенията на тези стопани? По какъв начин ще ги компенсирате?

Десислава Танева: Само да обясня. Ние говорим как трябва всяко движение да се спре, как лесно се пренася заразата. В същото време вчера и завчера при откритите последно 6 огнища са хванати коли с пренасяне на 170 км замразено месо в багажника на колата. Целят този поток разнася заразата по пътищата, по които минава, в дворовете, във фризерите.

Водещ: Моля ви на финала кажете за обезщетенията, хората се вълнуват от това. Ще има ли компенсации за стопаните?

Десислава Танева: В Държавен фонд „Земеделие“ на последния си управителен съвет гласува един бюджет по отношение на обезщетения. Как ще бъде разпределен той, тепърва предстои да се уточни, защото трябва да е ясно – тези домашни свине тип „Заден двор“ нямат никакви мерки за биосигурност, не са регистрирани в системата на БАБХ.

Водещ: Тоест, обезщетения само за регистрираните животни. В какъв размер?

Десислава Танева: Не. Аз казах бюджетът, който гласувахме, общият е 30 хиляди лева.

Водещ: 3.7 милиона гласува Министерски съвет за справяне с проблема.

Десислава Танева: 3.7 милиона гласува Министерски съвет гласува на последното заседание в подкрепа на всички мерки и на БАБХ, за да се правим с това заболяване. Все още нямаме достатъчната дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки.

Водещ: Кога ще разберат хората и стопаните каква компенсация ще получат, ако техните животни са регистрирани и всичко е нормално по документи?

Десислава Танева: Когато мониторингът, който се извършва върху ограничителните зони не открие повече заразата. Тези 6 огнища преди 2 дни бяха открити много навреме, след предходното по една от мерките, които се прилагат, а именно мониторинг върху 3-километровата зона.

Водещ: Много ви благодаря за това участие. С много въпроси към министъра на земеделието Десислава Танева. Говорихме и за къщите за гости, и за чумата по свинете. Заразата е изключително опасна, каза министър Танева.

 

Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Сподели в: