Върни се горе

Засилени мерки срещу незаконната сеч са предприети от Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства през последната седмица. На 4 октомври 2018 г. около 19,30 часа, в село Превала, община Чипровци горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Берковица спират за проверка лекотоварен автомобил УАЗ, без регистрационни номера, без документи и без светлини. При проверка в автомобила е установено, че се транспортират 2,5 пространствени куб. м дърва за огрев, немаркирани и без документ, доказващ законния им произход. Водачът е отказал съдействие и са извикани органите на МВР. Служителите на РДГ – Берковица са съставили административен акт за нарушения по Закона за горите. Автомобилът и дървата  са задържани.

По получен сигнал, служителите на Регионална дирекция по горите– Велико Търново са констатирали, че в общинска горска територия, на площ от 39 дка, в землището на село Кесарево, община Стражица е извършена незаконна сеч.  Дърветата не са маркирани и от общината не са издадени необходимите документи за дейността. Работата по случая продължава.

Eкипите горски инспектори към Изпълнителна агенция по горите през седмицата са задържали и две преотстъпени контролни горски марки на частни лесовъди, регистрирани в публичния регистър на ИАГ.

На 2 октомври 2018 г. служителите на ИАГ спират за проверка товарен автомобил на територията на село Дражево, община Своге. Установено е, че се транспортира букова дървесина в размер на 6 куб. метра, добита от горска територия в землището на село Горна Бела речка, община Вършец. Автомобилът няма монтирано GPS устройство за проследяване, което е задължително по горското законодателство. Самата дървесина е била немаркирана и за нея не е издаден превозен билет. Половин час по-късно, регистриран в публичния регистър на ИАГ лесовъд, издава превозен  билет с цел да узакони дървесината. Проверяващите вземат шайби от транспортираните секции дървесина и ги налагат на терен. Установява се, че дървесината е добита без позволително за сеч от горска територия, собственост на физическо лице, попадаща в ДГС Берковица. Дървесината в размер на 12 пространствени куб. м, моторното превозно средство, както и контролната горска марка, собственост на частния лесовъд са задържани. Води се дознание от РУ на МВР Вършец.

15 акта за нарушения на горското законодателство са констатирани и при други проверки в последните два дни от регионалните дирекции по горите в Берковица, Бургас, Кърджали, Ловеч и София. Те са задържали 22 куб. м. дървесина, 4 моторни превозни средства, два моторни триона и две каруци.

„Контролът в горите е засилен предвид на интензивния период за запасяване с дърва за зимата и незаконни посегателства в горите”, подчерта заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Само в последната седмица на месец септември, са извършени над 15 200 проверки. Издадени са 150 акта за нарушения, при които са установени и задържани 13 МПС, извършващи незаконна дейност, 15 каруци и 1 кон, 17 моторни триона и други уреди за незаконен дърводобив.

121 000 са проверките, извършени от горските инспектори от регионалните дирекции по горите към Изпълнителната агенция по горите и над 140 000 от горските стражари на държавните горски предприятия за първите 9 месеца на 2018 г.

Съставени са близо 7000 акта за установени административни нарушения. Задържана е над 4000 пространствени куб. м дървесина, от които близо 3 500 – дърва за огрев. Най-често нарушенията са за незаконно добити дърва, без контролна марка и без наличие на превозен билет. Задържани санад 220 моторни превозни средства, 80 коня, близо 500 каруци, над 250 моторни триони и други уреди за незаконен дърводобив.

Сподели в: