Върни се горе

До края на месец юни ще стартират приеми по две нови мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.  (ПДМР). Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева  по време на представяне на проучване  „Навиците на консуматорите от ЕС по отношение на продуктите от риболов и аквакултури” в Бургас. Тя уточни, че ще бъде отворен прием на проектни предложения по мярка 1.2 „Здраве и безопасност“,  с бюджет на безвъзмездната финансова помощ в размер на 452 456 лв. „Другата мярка, по която ще бъде стартиран прием до края на месец юни, е  2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги“, с бюджет 6 204 870 лв“, допълни заместник-министър Василева.

Тя определи проучването като изключително полезно за разбиране на предпочитанията на консуматорите. „Изводите от него показват отношението на пазарното търсене, както и в каква посока трябва да се развива европейския пазар за рибни продукти“, посочи още Лозана Василева.

Проведеното статистическо проучване е изготвено от Европейската комисия, на базата на въпроси и интервюта с близо 28 000 граждани на ЕС от всички държави членки. Въпросите, на които гражданите са отговаряли, са свързани с честотата на консумация на продукти от риболов и аквакултури. Изследват се и основните критерии при избор за закупуване на тези продукти, както и предпочитанията по отношение на произхода им.

Организатори на събитието са МЗм, ИАРА, в сътрудничество с Постоянното представителство на Република България в ЕС. На представянето на проучването присъстваха Франгискос Николиан и София Ламприаниду, представители на Главна дирекция “Морско дело и рибарство” от ЕК, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, както и кметът на морския град Димитър Николов.

Сподели в: