Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев участва в откриването на традиционния празник на „Горнооряховския суджук“, който се провежда за 17-ти път в гр. Горна Оряховица. „Горнооряховския суджук” е първият български продукт с регистрирано географско означение”, заяви заместник-министър Стратев. По думите му наименованието на продукта е било вписано като защитено географско указание в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания с Регламент на Европейската комисия от края на 2011 г.

Заместник-министърът припомни, че българските продукти със защитени наименования вече са 12 – 2 като защитени географски указания, 3 като защитени наименования за произход и 7 като храни с традиционно специфичен характер. Той подчерта, че „Горнооряховският суджук” остава първият продукт, който проправи пътя за признанието на европейско ниво на високото качество и автентичен вкус на българските продукти. „Министерство на земеделието и храните винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят производството на автентични родни продукти по традиционни рецепти”, изтъкна заместник-министър Стратев. По думите му традициите в региона за производството на суджук датират от векове. Той припомни още, че първата си награда „Горнооряховският суджук“ получава още през далечната 1861 г., когато суджукът на горнооряховския производител и търговец Михаил Николов е отличен с медал на международно изложение в гр. Торино, Италия. Оттогава досега продуктът е бил многократно награждаван на наши и международни изложения. 

Заместник-министър Стратев призова производителите да пазят традициите в производството на този любим за българите местен продукт, а на гражданите на Горна Оряховица и неговите гости пожелава да са здрави и дълги години да радват на този празник.

Сподели в: