Върни се горе

Сектор „Розопроизводство” има подкрепата на Министерството на земеделието и храните. След предизвикателствата от последните години производството се възстанови успешно и площите вече са над 50 хил. дка. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев на Празника на розата в Казанлък.

Заместник-министър Стратев посочи, че това е един от най-красивите български празници, който тази година се провежда за 121 път. „Розата остава значим символ на България, а качествата на българското розово масло са известни в цял свят“, коментира той.

Към момента, съгласно Закона за маслодайната роза, в регистъра на производителите са вписани 2 947 земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба.  Според регистрите, обектите за преработка на розов цвят са 51, като техният годишен капацитет е за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят, каза заместник-министърът на земеделието и храните.

Българското розово масло остава ценна суровина за световната парфюмерийна и козметична индустрия и експортът му основно е насочен към САЩ, Китай, Япония, Южна Корея и Франция, каза още той.

Заместник-министър Стратев подчерта и значението на съхраняването на традициите, което е предпоставка да се запазят производството и високото качество на Българското розово масло.

Заедно с министрите на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и на туризма Евтим Милошев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и кметът на Казанлък Галина Стоянова, жители на града и туристи от различни страни той се включи в ритуала по бране на цвят и розоварене в градините край града.

Сподели в: