Върни се горе

78 елитни български овчарски кучета дефилираха край Петропавловския манастир във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Специализираната изложба бе официално открита от заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев.
„С годините породата Българско овчарско куче се утвърждава не само у нас, но и в чужбина. Животни от този вид вече се отглеждат в повече от 10 европейски страни  и то предимно заради охранителните им качества. Пожелавам на всички клубове и на специализирания киноложки съюз да развиват и утвърждават тази елитна порода“, каза Стефан Бурджев при откриването на изложбата.
На специално дефиле бяха представени пред публиката присъстващите клубове от Банкя, „Сердика“-София, Монтана, Видин, Ботевград, „Тракия“-Пловдив и кучета европейски и световни шампиони за миналата година. В конкурса на изложбата бяха отличени най-добрите екземпляри Българско овчарско куче в различни възрасти и класове.
Специализираното изложение бе организирано от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в партньорство с асоциацията Българско овчарско куче.
Съборът на овцевъдите се провежда от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново  и на него са представени  1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета, специализирана селскостопанска техника, оборудване и фуражи. В програмата са включени демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии, фермерски състезания. Под мотото „Българските храни от български суровини“ се провежда  изложението на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зонитe за директни продажби се предлагат био храни и напитки.   
Събитието съчетава традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. 
Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
 

Сподели в: