Върни се горе

С над 280 млн. евро ще бъдат подпомогнати местните инициативни групи от Стратегическия план през следващия програмен период. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на изложение на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, които прилагат подхода „Водено от общностите местно развитие през програмния период 2014-2020 г.“ (ВОМР) в Ямбол.

Той уточни, че средствата ще бъдат предоставени директно на инициативните групи, като те сами ще изготвят стратегии, в които ще определят приоритети и размера на помощта. Той уточни още, че проектите не се конкурират на национално ниво, а само в териториалния обхват на МИГ-а.

Заместник-министърът посочи още, че местните инициативни групи трупат популярност в последните години, като в момента на територията на България оперират над 60. „В общините Стралджа, Болярово, Елхово и Тунджа има местни инициативни групи и те участват активно в изложения като днешното. Това съставлява  97 %  от територията на област Ямбол“, уточни Георги Събев. Той коментира, че очакванията са подходът Лидер да разгърне потенциала с подпомагането, което се предвижда в Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика на ЕС. „По този начин повече производители ще имат трибуната да покажат продуктите си директно на крайния потребител. Това ще повиши положителната оценка на българските продукти и съответно тяхното търсене“ допълни той.

„Производителите трябва да произвеждат съобразно изискванията, но и с емоция и желание, тогава потребителите ще ги оценяват и предпочитат. Държавата не трябва да седи настрана и също има какво да направи за постигане на тези цели“, заяви заместник-министър Събев. И разясни, че е необходимо осъвременяване на българското законодателство, в което да се заложи подкрепа за развитието на фермерските пазари.

В Ямбол земеделският заместник-министър участва и в дискусия посветена на местните храни и продукти. „Аз съм привърженик на тезата, че местните продукти са малко позабравен елемент от регионалната икономика, а те имат потенциал да допринесат за развитието на регионите“, каза той. Според него те са и възможност за диверсификация на районите, защото с нещо различно те се представят на пазара, но запазват и традицията. „Очаквам днес да обменим мнения и да оставим началото на една ползотворна дискусия, така че да направим тези продукти едно важно перо от развитието на местните икономики“, обобщи той и в заключение допълни, че подпомагайки бизнеса, ние съхраняваме и традициите през вековете.

Изложението се провежда днес и утре в Ямбол, площад „Освобождение“, като на него жителите и гостите на града могат да опитат и да си закупят деликатеси като: кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни продукти, месни колбаси. Посетителите ще могат да се насладят още на ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биовина, натурални сокове и други. Всеки ще може да открие и ръчно изработени занаятчийски стоки, като бижута, както и разнообразие от козметични продукти – лавандулови и розови продукти.

Сподели в: