Върни се горе

Производството на храни с означение „Планински продукт“ ще бъде насърчавано чрез прилагането на схеми за качество, предвидени в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г.  Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев пред фермери на среща, инициирана от община Троян.

По думите му, подпомагането създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти,  осигурява достъп до нови пазари и  позволява повишаване на цените на реализация на регистрираните с означението продукти. „Целта на подкрепата е популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни“, отбеляза земеделският заместник-министър.

По време на срещата, заместник-министър Събев обясни на земеделските производители, че всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др., могат да използват означението, ако отговарят на изискванията за регистрация.

„България има потенциал да регистрира повече храни като „Планински продукт“ в европейските регистри“, категоричен бе заместник-министър Събев. Той обясни, че означението за качество се използва само в няколко държави членки, като от две години насам и нашата страна има тази възможност.

Дискутирана беше и темата за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г.,  в контекста на Зелената сделка, която обвързва подпомагането в сектора с климатичните промени.

По време на посещението си в Троян заместник-министър Събев проведе работна среща с кмета на общината Донка Михайлова. Двамата обсъдиха актуални теми от областта на земеделието.

Сподели в: