Върни се горе

Осигуряването на подходяща защита на река Дунав ще осигури по-добро бъдеще за всички сектори, свързани с реката и с Черно море. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща от инициативата „Дунавски и черноморски фар“, която се провежда в Букурещ, Румъния. Той допълни, че е важно да се работи и за превръщаното на синята икономка в кръгова и неутрална.

„Просперитета на регионите ни зависи от доброто състояние на екосистемите. Те трябва да  осигурят устойчивото производство на продукти и да отговорят на очаквания за социална, икономическа и екологична стабилност“, заяви още заместник-министърът. Георги Събев подчерта, че участниците в инициативата могат да разчитат на България за постигане на целите за напредък и функциониране на черноморския и дунавския воден басейн. По думите му Европейската комисия е партньор, който подпомага прилагането на цялостен подобрен подход и коментира, че политическите цели в него трябва да имат не само широка обществена подкрепа, но и ясни показатели и инструменти за тяхното постигане.

„Регионалният подход на работа ще гарантира зачитане на спецификите на всички участници. Трябва да надградим и обединим съществуващите мерки и съответните целесъобразни дейности“, обобщи зам.-министър Събев.

Събитието е насочено към обединяване на обществени и секторни заинтересовани страни в региона на река Дунав и Черно море, за да намерят решения за възстановяване и постигане на добро екологично състояние на водната система и неутралност на климата. В него участват още Барна Танцос, министър на околната среда, водите и горите на Румъния, Себастиан-Йоан Бурдуя, министър на научните изследвания, иновациите и цифровизацията на Румъния, Чарлина Вичева, генерален директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“, представители на други европейските институции и неправителствени организации.

 

 

 

 

 

Сподели в: