Върни се горе

Приоритет на Министерство на земеделието, храните и горите е съхранението на животни от местни породи, които са част от българското биоразнообразие. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков на официалното откриване на Църногорския събор, в подножието на Гигинския манастир. По думите му, на земеделските стопани в страната трябва да се предоставя възможност да демонстрират най-добрите екземпляри от своите стада и да показват постигнатото с много труд и постоянство. „Днес можем да видим уникални породи като Българско кафяво говедо, Каракачански кон, Български тежковоз, Западностаропланинска овца, Медночервена шуменска овца, Елинпелинска овца, Родопски цигай, както и от комерсиалните породи Абердин Ангус и Черношарено говедо“, обясни доц. Неделков.
В рамките на животновъдното изложение, заместник-министър Крум Неделков връчи на участници от асоциацията на "Обединени български животновъди" грамоти за представянето им и постави розетки на животните, които бяха представени.
Гостите на Църногорския събор имаха възможност да опитат и закупят млечни храни от овче, краве и биволско мляко, както и месни, медни и билкови продукти от изложбата-базар на производители, а също и от производството на самия Гигински манастир.
Официални гости на събитието бяха  Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, гостуващи духовници,  областният управител на област Перник Д-р Симеон Василев и кметове на общини.

Сподели в: