Върни се горе

“Трябва да върнем българския вкус отново на трапезата.” Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на семинар за новите агроекологични мерки, организиран от Министерството на земеделието и Селскостопанската академия в Пловдив.

“Потребителите търсят българския вкус, но сортовете са от други държави. В Стратегическия план вече са осигурени средства по интервенцията за насърчаване на български сортове, които да са и устойчиви към климатичните условия”, каза заместник-министър Неков. 

Той допълни, че целта е да се възстанови търсенето на родни продукти от български сортове и посадъчен материал, като целият процес да е диктуван от желанието на потребителите. 

“Целият процес ще бъде подпомогнат в Стратегическия план, като чрез тази агроекологична интервенция искаме да върнем вкуса на традиционните продукти на трапезата“, каза заместник-аграрният министър.

Той коментира, че ще се подпомагат и организации на производителите, като една от ползите ще бъде изсветляване на сектора, тъй като подкрепата за организации на производители ще се изчислява като процент от оборота.

„Водим разговори, защото Изпълнитената агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) трябва да сертифицира тези сортове и те да бъдат произведени и засадени с подкрепа по тази агроекологична мярка“, заяви Момчил Неков.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов посочи, че така се осъществява връзката между науката и бизнеса.

Сподели в: