Върни се горе

„Основна цел при работата ни по Стратегическия план бе да имаме конкурентоспособни земеделски производители, както и средствата по първи и втори стълб да бъдат насочени към реалните земеделци“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на кръгла маса „Актуално за хода на преговорите и финализирането на Стратегическия план по ОСП за периода 2023-2027“, организирана от Национална селска мрежа.

Заместник-министърът представи пред участниците хода на преговорите и финализирането на Стратегическия план по ОСП за периода 2023-2027 г. Той ги увери, че преговорите с Европейската комисия и финализирането на Стратегическия план са от изключително значение за ръководството на Министерството на земеделието, като вече в рамките на преговорният процес са обсъдени около 40 на сто от коментарите на Комисията.

Момчил Неков припомни, че в хода на подготовката на Стратегическия план пред Министерството на финансите бе защитено 60% национално съфинансиране по втори стълб вместо досегашните 15%, или общо 2,1 млрд. евро, които ще бъдат насочени към земеделците и стопанствата.

Той коментира, че от голямо значение в момента е да има работещ парламент, за да бъдат направени законодателни изменения с цел осигуряване на правно основание за разплащане на средствата по Стратегическия план, както и да бъде приет новият Закон за браншовите организации.

Заместник-министър Неков припомни, че с промяна на европейски регламент стана възможно да бъдат преразпределени 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро общо публични средства, с които ще бъдат подпомогнати уязвимите сектори.

Момчил Неков допълни, че в Стратегическия план е заложено да има гарантирани бюджети за общините, което при увеличеното национално съфинансиране означава повече средства за проекти в селските райони. Предвиждат се и стимули за къси вериги за доставки, като интервенцията цели групи и организации на производители да се обединят и да разработват собствен разпознаваем бранд.

„Вярвам, че заедно ще осъществим реформи, които да имат реално отражение за всички, които искат да развиват своите стопанства, както и че ще продължат реформите за развитие на сектор „Земеделие“, каза заместник-министърът.

Сподели в: