Върни се горе

„Международното изложение на земеделски продукти е резултат на труда на всички, които участват активно в прилагането на подхода ЛИДЕР и както е известен в настоящия програмен период Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Това са работещите в администрацията, местните инициативни групи и най-вече хората, за които работим всички – бенефициентите към стратегиите за ВОМР. Те са и хората, към които са насочени усилията ни за успешното прилагане на подхода. Те са представители на малкия и среден семеен бизнес в местните общности, на малките населени места и често продукцията им е недобре позната. Но същите тези бенефициенти са и гръбнакът на икономиката в България и основата за така важната за всички средна класа“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на откриването на Международното изложение на земеделски продукти от местните инициативни групи от България и други страни-членки на ЕС, организирано от Министерство на земеделието и със съдействието на Община Бургас.

„За мен е чест да открия днешното изложение, посветено на 30 години от стартирането на подхода ЛИДЕР в Европейския съюз. В България той се прилага от 2009 година и оттогава до днес преминахме през редица трудности и предизвикателства. Но можем да се похвалим и с много постижения“, каза заместник-аграрният министър. Той подчерта, че ръководената от него администрация ще положи всички необходими усилия за подпомагане и промотиране на произвежданата от малките производители продукция, за да може тя да стане достъпна сред още по-широк кръг от потребители. „По наша инициатива днешното събитие ще постави началото на поредица от подобни изложения не само в нашата страна, но и в други страни от Европейския съюз“, допълни още той.

Момчил Неков обясни, че днес и утре (11 – 12 май) жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да видят и да опитат продукти от териториите на местни инициативни групи от България, Румъния и Италия и да се запознаят директно с техните производители. „Искам да подчертая, че това са продукти от екологично чисти райони, произведени по традиционни рецепти и са истинска наслада за сетивата“, завърши речта си той.

Сподели в: