Върни се горе

Съвместно с Българския ветеринарен съюз ще продължим да  работим за качествено здравеопазване и хуманното отношение към животните. Заедно можем да постигнем тази важна мисия. Това каза заместник-министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков по време на среща с новото ръководство на Съюза. 
Той обясни, че за регистрираните ветеринарни лекари е важно да знаят, че изплащането на средствата  по новата държавна помощ за имунопрофилактичната програма ще започне, когато нотификацията бъде изпратена до Европейската комисия. И уточни, че става въпрос за уведомителен режим между институциите, което позволява изплащането по нея да започне веднага. „Новият регламент на ЕК за държавните помощи влезе в сила от 1 януари тази година, но има гратисен период от 6 месеца, който позволява да прилагаме старите помощи до края на месец юни по установения до момента ред. Документът е със 7-годишен период на действие, до края на 2029 г,. като нашата амбиция е всички държавни помощи, вкл. и тази да бъдат с максималния срок на прилагане от 7 години“, разясни доц. Неделков. И допълни, че предстои да работим за това от 1 юни да могат да стартират новите договори между регистрираните ветеринарни лекари и Областните дирекции по безопасност на храните и да се прилага новата схема за изплащане на държавната помощ  в размер на около 20 млн. лева годишно.
Заместник-министър Неделков пожела успех на новото ръководство, което да продължи да работи за приобщаване на все повече ветеринарни лекари в работата им за осигуряване на качествено здравеопазване на продуктивните животни.
Новият председател на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков изрази надежда за ползотворна работа на аграрното министерство с колегията за решаването на належащите  въпроси.

Сподели в: