Върни се горе

“Храната се губи по цялата верига на предлагането на храни, от първоначалното производство до крайното потребление на домакинствата”, заяви  заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на Политическия форум за загубите на храни и хранителните продукти, който се проведе във Вилнюс, Република Литва.

Тя допълни още, че ефективното функцуониране на Българската хранителна банка е адекватен пример за това как може да се  работи за справяне с проблема.

Подкрепяйки постигането на Целите за устойчиво развитие за  намаляване на хранителните отпадъци в ЕС, Република Бългатия участва в сформираната към Европейската комисия Платформа за загуби на храни и хранителни отпадъци, чието заседание във Вилнюс предшества Политическия форум на високо ниво.

Политическият форум, който се проведе в рамките на 22-то издание на Международното изложение за земеделие храни Агробалт 2018,  бе открит от министъра на земеделието на Литва г-н Гиедриус Сурплис, европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис, генералния директор на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) г-н Жозе Грациано да Силва и заместник-министър Вергиния Кръстева.

В края на форума участниците приеха заключения относно важността на устойчивата прехрана и земеделието и ролята на всички участници в хранителната верига за намаляване загубата на хранителни продукти и намаляване на хранителните отпадъци.

По-късно днес заместник-министър Кръстева ще участва в срещата на министрите на земеделието на Китай и страните от Централна и Източна Европа (формат 16+1) на тема “ Интелигентно земеделие-иновативни решения за продоволствена сигурност и безопасност на храните”.

Сподели в: