Върни се горе

„Работим за възстановяване на позициите на нашия преработвателен сектор на плодове и зеленчуци на външните пазари. Имаме визия за промени, които да съдействат за увеличаване на производството на суровини и да дадат възможност да се влагат повече български продукти в преработвателната индустрия, така че да се постигне разпознаваемият и познат на потребителя традиционен български вкус и качество.“ Това каза  заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев на среща в Пловдив с представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и новоучредената Асоциация на традиционните български продукти. Преработвателите изразиха своята загриженост от недостатъчната суровинна продукция в страната, както и за сериозния проблем с осигуряване на работна ръка в трудоемкото производство, каквото все още е преработката на плодове и зеленчуци, въпреки навлезлите съвременни технологии.

„Секторът има потенциал да разшири пазарния си дял както на вътрешния пазар, където очакванията на българските потребители са големи, така и на външните пазари“, подчерта заместник-министър Йоцев по време на дискусията, в която основен акцент беше темата за реализацията на продукцията.

Заместник-министърът информира сектора за подкрепата, която Министерство на земеделието и храните оказва на производители и преработватели на земеделска продукция за участия в престижни международни изложения, на които те имат възможност да създават повече контакти и сключват договори за реализация на българската продукция извън страната.

Сподели в: