Върни се горе

„България предприема всички усилия за улесняване на износа на зърно и други селскостопански продукти от Украйна в най-нуждаещите се страни, особено в Африка и Близкия изток, и работи за намиране на нови маршрути, така че украинските продукти да могат да достигнат до традиционните пазари. В същото време трябва да се гарантира, че милионите тонове украинско зърно преминават през страните на първа линия и достигат до най-нуждаещите се страни и няма да останат на склад в транзитни страни като България.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на форум на министерско равнище за представяне на приоритетите „Формула на мира на президента на Украйна“, проведено в хибриден формат с уебвръзка между София и Киев и модерирано от Посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук.

„Вярваме, че подобряването на съществуващата инфраструктура и създаването на нови експортни коридори през България значително ще улесни процеса на доставка на украинско зърно и слънчоглед до нуждаещите се страни, като това ще изисква допълнително финансиране от ЕС“, допълни заместник-министър Йоцев, който участва като член на постоянната Работна група 2 „Продоволствена сигурност“ към форума.

„Гарантирането на глобалната верига на доставки е ключово за продоволствената сигурност, общественото здраве и политическата стабилност в глобален мащаб. Затова в спешен порядък са необходими съвместни действия от всички държави за подобряване глобалната верига на доставки, намаляване на загубите и разхищаването на храни, минимизираме рисковете от недостиг на хранителни продукти и гарантиране, че всички хора, страдащи от глад и недохранване, имат достъп до питателна храна“, подчерта още заместник-министърът. Той подчерта, че търговията и местното производство могат да окажат жизненоважна роля за стабилизиране на глобалната продоволствена сигурност във всичките й измерения“

Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка, член на Работна група 2 „Продоволствена сигурност“, също изрази подкрепа на необходимостта от съвместни усилия в Черноморския регион по отношение продоволствената сигурност.

Във форума участие взеха и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, като съпредседател на Работна група 8 „Екологична сигурност“, министърът на правосъдието Атанас Славов и заместник-министърът на външните работи  Тихомир Стойчев.

Сподели в: