Върни се горе

„Трябва да отстояваме принципите на националната горска политика и да защитим единна позиция при разрешаването на основните проблеми на горите в страната ни. Правим необходимото това богатство - българската гора, да се управлява професионално и в дух, в който всички хора имат отношение към нея“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов при откриването на Седмицата на гората в Лесотехническия университет.

Аграрният заместник-министър посочи още, че днес е ден, в който всички трябва да си припомним, че грижата за гората и опазването на горското богатство са дълг на всеки от нас и пример, който да предадем на поколенията след нас, защото утре те ще са тези, които ще го съхраняват и стопанисват.

„В контекста на европейското членство на страната ни и екологичните, икономически и социални предизвикателства, всички съзнаваме значимостта на проблемите, свързани с опазването на биоразнообразието, на горския ресурс, на природата в България“, подчерта Иван Христанов. Той уточни, че ангажиментите, които страната ни е поела за намиране на принципно и правилно решение на  актуалните екологични проблеми, са приоритетна задача, която лежи на плещите на законодателната власт, на всички, които са отдали живота си на това дело и са приоритет в министерството. 

„Единственото място, на което се чувствам у дома си, е планината. Там настина оценяваме вашия труд - академичната общност и хората, упражняващи професията на място, а Лесотехническият университет е подготвил професионално хиляди лесовъди“, коментира Христанов. Той изрази признателност към лесовъдите за отговорната работа и за труда, който те полагат ежедневно.

Заместник-министърът поздрави всички академичната общност и студентите, които са поели по пътя на тази отговорна професия. „Ние всички държим на българската гора“, заключи Христанов.

Сподели в: