Върни се горе

Расте търсенето на автентични и качествени български продукти, произведени по традиционни рецепти, и това помага за развитието на стопанствата в селските райони. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първото изложение „Български традиционни и планински продукти 2022“, организирано днес в София пред НДК от TravelNews с подкрепата на Министерството на земеделието.

Заместник-министър Събев посочи, че в следващия програмен период ще бъде отворена специална мярка, насочена към популяризиране и подпомагане на земеделски производители, които защитават продукти по европейските схеми за качество – защитено наименование за произход, защитено географско указание, храна с традиционно-специфичен характер, и планински продукт. Той призова стопаните да се възползват от тази възможност, тъй като България е богата на качествени традиционни храни.

„Това разнообразие от различни краища на страната и неговия сериозен потенциал ни показват днес земеделските производители от Родопите, Странджа, Балкана, Дунавската равнина и Пиринско, които участват в изложението, и с присъствието си гарантират високото качество на вложените суровини. Когато ги подкрепяме, всъщност помагаме за развитието на селските региони в България“, заяви заместник-министърът. 

Георги Събев коментира, че Министерството на земеделието има нов подход към тези производства и е приключила работата по Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която цели да развива местната икономика и аграрния отрасъл, както и да се съхрани характерната българска кулинарна идентичност. „Имаме храни, които може да са позабравени в днешно време, но все още пазят една дълга традиция“, изтъкна той.

Аграрният заместник-министър разговаря с участниците във фермерския пазар и отговори на множество въпроси, включително свързани с подпомагането на агросектора по Стратегическия план и възможността стопаните вече да регистрират планински продукти.

Сподели в: