Върни се горе

Розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблемни. Това заяви на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с розопроизводители и розопреработватели. Той подчерта, че към момента в Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания. "Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са  похарчени по схемите de minimis, но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем сектора", увери заместник-министър Гечев.

Той посочи, че тези продукти са скъпи, за това и попадат сред рисковите. „По отношение на вноса на розово масло ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът“, каза още Гечев.

Участниците в срещата бяха единодушни, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това от своя страна води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от КОВИД 19 засегна сектора сериозно и българските розопроизводители изпитват  затруднения с реализация на продукцията. МЗм със загриженост следи ситуацията в бранша и търси оптимални възможни варианти за подпомагане на розопроизводителите. Целта е  запазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това производство, стана ясно от думите на заместник- министър Явор Гечев.

Сподели в: