Върни се горе

„Обсъждаме възможността Стратегията за развитие на отрасъл „Розопроизводство“ да бъде включена за Закона за розата. По този начин документът ще има разпоредителен характер, а не пожелателен“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков на работна среща с представителите на бранша. Той коментира още, че розата е символ на България и трябва да се работи за устойчивото развитие на сектора.

Аграрният заместник-министър допълни, че ще се работи по подготовката на законодателни промени, макар и в момента да няма работещ парламент. „Трябва да сме готови с предложенията за изменения, които да бъдат внесени при първа възможност при старта на следващото Народно събрание“, уточни той. И подчерта, че отрасълът трябва да бъде подпомогнат, защото създава работни места в полупланински и планински региони, където възможностите за заетост на месното население са по-малко.

На срещата представителите на бизнеса поставиха въпроса за включването на розите към подпомагането за зимните пръскания, като от страна на Министерството на земеделието бе поет ангажимент тази възможност да бъде проверена и обсъдена във възможно най-кратки срокове.

Относно предстоящата подкрепа за земеделците по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна на срещата бе коментирано списъците на розопроизводителите да бъдат изчистени от стопани, които не поддържат градините в добро състояние.

Сподели в: