Върни се горе

Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят  растежа на българското производство в условията на силно конкурентна среда. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков пред участниците в провеждащата се в София Академия „Иновации в агробизнеса“, организирана от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 
Заместник-министър Джиков припомни, че е осигурен сериозен ресурс за внедряване на нови технологии в стопанствата чрез Националния план за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план за развитие на селските райони, включително в интервенциите за инвестиции и преработка. 
Той подчерта, че не само в България, а и в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) се задълбочава проблемът с работната ръка и то не само за сезонни дейности.  „Имаме остра нужда от механизатори и високотехнологични специалисти, за да въвеждаме автоматизация и дигитализация на процесите. За да постигнем оптимизация, разчитаме на вас за решаването на този проблем“, обърна се той към представителите на стартъпите, които представиха свои високотехнологични разработки по време на академията. 
„Вярвам, че ще успеете да стигнете далеч и очаквам възможно най-скоро да видя вашите продукти на българското поле, сред българските земеделци“, заяви заместник-министърът. 
Участниците в академията представиха робот, който плеви земеделските култури и е подходящ за биостопанствата, система за използването на окси-водороден газ с цел увеличаване на добивите в растениевъдството, софтуерни услуги, IoT решения за агробизнеса и иновативни храни.

Сподели в: