Върни се горе

Контролът при износ на дървесина е засилен

„България не дели горите по начин на стопанисване. Най-важно е контролът да е строг и компромис за никого няма да има“. Това заявиха заместник-министрите на земеделието Атанас Добрев и Иван Христанов по време на работна среща с директорите на държавните горски предприятия и директорите регионалните дирекции по горите.

Основен фокус на срещата бе обсъждането на актуалното състояние в сектора, както и набелязването на мерки за подобряването на работата на държавните горски предприятия и регионалните дирекции по горите.

„Строго ще се следят дейностите по дърводобив и дървообработка, като ще се проверяват билетите за произход на дървесина”, информира заместник министър Добрев. И допълни, че е важно обществото да е информирано за работата на горските инспектори и затова е нужно да се обяснява какви конкретни дейности по контрол се извършват.

 „Обратната връзка от хората и кметовете е важна при осъществяването на контрола”, информира още той.

Аграрният заместник-министър посочи още, че може да се прави организация на дейността на регионално равнище, защото на отделните места са ефективни различни методи, както и че е  необходимо да се мисли по иновативен начин работното време,

„Държавата изпълнява контролна функция в опазването на горския фонд“, заяви заместник-министър Христанов и подчерта, че е засилен контролът при износ на дървесина. Той информира, че се работи по законови промени, които да подобрят дейността.

„Ще направим база данни, която да обединява полезните практики и да е достъпна до всички заети е сектора”, разясни аграрният заместник-министър.

Заместник-министрите увериха, че ръководството на Министерство на земеделието ще работи активно по разрешаване на всички набелязани въпроси.

 

Сподели в: