Върни се горе

Министерството на земеделието и храните подкрепя традициите и опазването на културното наследство в селските райони. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев в приветствието си към организаторите и участниците в поредния Пети Църногорски събор, който се провежда край манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ над с. Гигинци.
„Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което създавайки благоприятна нормативна среда в съответствие националното и европейско законодателство, осигурява възможности за подпомагане на българските фермери“, заяви заместник-министърът.
Той допълни, че животновъдството като един от приоритетните сектори в земеделието се подпомага посредством различни финансови инструменти със средства от европейския бюджет по двата стълба на ОСП, както и с национални средства, с оглед запазване икономическата жизнеспособност на стопанствата. 
Заместник-министърът припомни, че през 2023 г. за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор към настоящите предизвикателства беше осигурена извънредна финансова помощ с общ бюджет в размер на 213 млн. лв., от които за сектор животновъдство - 102 млн. лв.
Той разгледа Поляната на животновъдите, Алеята на манастирските производители и Алеята на занаятите и връчи медали и грамоти на участващите в събитието животновъди, както и на националните състезатели по българска поясна борба Кореш.
Заместник-министър Деян Стратев благодари на организаторите в лицето на областната и общинска управа на Перник, „Обединени български животновъди“, както и на Църногорския манастир и пожела здраве и успехи на всички участници в събитието.

Сподели в: