Върни се горе

До седмица ще стартира приемът по подмярка 16.4 “Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от ПРСР 2014-2020 г. Тя е насочена към късите вериги за доставка и местните пазари.  Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на официалното откриване на първия фермерски пазар в град Враца. По думите й, подмярката ще стимулира икономически обоснованото развитие на къси вериги на доставки, местните пазари и местните хранителни вериги.

 

Д-р Василева обясни, че в „къса верига на доставки“ участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители. „Като „Местни пазари“ се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител“, уточни заместник-министър Василева. Тя подчерта, че подобни инициативи като днешната във Враца, е възможност местните земеделски производители да покажат своята продукция. По този начин потребителите да имат директна връзка с тях.

 

Д-р Лозана Василева и кметът на Община Враца Калин Каменов разгледаха изложената продукция от над 30 производители от Вършец, Монтана, Плевен, Чипровци, Троян, Пловдив,Гоце Делчев София, Берковица, Асеновград, Сопот, Брацигово, Бойчиновци, Мездра и Враца.

 

Посетителите имаха възможност да закупят различни био продукти, сред които – зелено сирене, пречистено планинско масло, екстракт от охлюви, ракия от ягоди и специална селекция сиропи от боровинка, бъз и джинджифил.

 

Събитието се организира за първи път тази година, като идеята е да стане традиционно през уикендите. Така се предоставя възможност на местните производители да реализират своята продукция.

Сподели в: