Върни се горе

„Ще направим всичко възможно за да увеличим предлагането на дървесина съобразно планираното ползване по горскостопански планове за да осигурим суровина за огрев на населението, така и на коректните потребители на дървесина“. Това заяви  заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов на работна среща с представители на държавните горски и ловни стопанства, браншови организации и бизнеса в Габрово. В срещата, организирана от Северноцентрално държавно предприятие участваха инж. Цветелин Миланов - директор на предприятието, както и всички директори на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения на предприятието, представители на бизнеса и ключови потребители на дървесина.

От страна на предприятието бе отбелязано, че дърва ще се предлагат регулярно и чрез откритите седем склада, работещи към държавните горски и ловни стопанства. Според инж. Миланов – истерията с търсенето на дърва е леко изкуствено създадена. Заявките са увеличени поради завишените цени на горивата, населението се презапасява със значително повече от предходните години количества.

След проведеното заседание на Националния съвет по горите и научно-практическа конференция в с. Чифлик, ДГС Троян, предстои да се отмени ограничението върху планираното ползване от възобновителни сечи от високостъблените гори. Ще търсим конкурсно начало при формиране на обекти. Потребителите, закупили дървесината в стоящо състояние – на корен, имат ангажимент самостоятелно да организират добива й, съобщи заместник-министър Чамбов.

Коментирана бе и спецификата в собствеността на горите на територията на предприятието – 63% от горите са държавни.

Заместник-министър Чамбов отбеляза, че ще се търси механизъм за решаването на  трудностите с нормативната уредба. Независимо от това, призова да се търсят възможности сега да бъде направено всичко, което лесовъдски е възможно.

Поставена бе темата за необходимостта от допълнително финансиране от европейските механизми и фондове, каквито до момента осезаемо липсват за дърводобива.

Бизнесът благодари за бързата реакция от страна на Министерство на земеделието, като отбеляза, че оценява доброто партньорство.

Сподели в: