Върни се горе

„Поставили сме си за цел, в диалог с всички, да постигнем баланс в земеделието. Това се вижда и в новия Стратегически план, където се отделят повече стимули за млади фермери.” Това заяви заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с представители на бизнеса в Института по царевицата, в гр. Кнежа. В дискусията участваха експерти от Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Напоителни системи.

Основна тема на дискусията бе именно Стратегическия план, процедурите за кандидатстване и възможностите за отпускане на подкрепа. Аграрният заместник-министър подчерта, че за първи път през новия период националното съфинансиране е 60%, което показва, че министерството полага максимални усилия за подпомагане на секторът, както и, че той е приоритетен за държавата. На фермерите бе пояснено, че в него е предвидена екологична схема, която дава възможност на земеделските стопани за допълнително подпомагане, ако използват стари български сортове. „От следващата година ще разчитаме все повече на българските институти за разработване на сортове и за задоволяване на нуждите на земеделските стопани“, коментира Бурджев и допълни, че се планира достатъчно финансиране за стопаните, така че те да имат интерес да ги отглеждат.

Тема на срещата беше и работата на браншовите организации. „Трябва да имаме ясни правила за браншовите организации и ясни критерии на представителност и информация за членската маса“, каза заместник-министър Бурджев. По думите му в следващите месеци трябва да бъде представен за обществено обсъждане „Закон за браншовите организации“. „Стремим се да направим работещ закон, който е много важен, както за бизнеса, така и за нас при прекия ни диалог с бранша“, поясни още той.  

По време на разговорите бяха обсъдени още последствията от ситуация в Украйна, стопанисването и управлението на земеделски земи, работата на ДФЗ. Фермерите зададоха и въпроси по конкретни казуси, като представителите на министерството поеха ангажимент за проверка на случаите.

Сподели в: