Върни се горе

Нотифицирана  е държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове”, с бюджет от 2,5 млн. лв. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на Осмия Национален събор на овцевъдите в България, в близост до Петропавловския манастир. Очаква се в скоро време решение от страна на ЕК по отношение нейното прилагане.

Той поясни, че инвестициите ще подобрят общата производителност и устойчивост на стопанствата. Ще се намалят производствените разходи на малки и средни фермери, както и обединения от фермери, отглеждащи едри и дребни преживни животни. Така те сами ще могат да преработват и да реализират продукцията си. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 90 000 лв. без ДДС.

Към момента, акцент в подпомагането са три нови държавни помощи. „С цел подобряване на устойчивостта на стопанствата, Европейската комисия одобри държавни помощи, насочени към добив, съхранение и преработка на сурово мляко на обща стойност 3,5 млн. лв.“, каза още доц. Иванов.

„Станал вече традиционен, този събор се отличава с богата фолклорна, кулинарна и демонстрационна програма, която да ни припомни вековни старобългарски традиции и занаяти, свързани с овцевъдството, да възроди позабравени културни ценности и да ни направи горди, че сме потомци на древен народ“, каза още заместник-министърът.

Днешното изложение се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и се  осъществява с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите.  По този начин се създава благоприятна нормативна среда за развитие, в съответствие с действащото национално и европейско законодателство и се осигурява възможност за подпомагане.

Сподели в: