Върни се горе

Министерство на земеделието, храните и горите търси възможности за подпомагане на животновъдния сектор, предвид  повишаването на ценете на фуражите, ел.енергията, водата и ниската изкупна цена на млякото. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков по време на среща с представители на бранша. Той съобщи, че ще бъде засилен контролът на млякото от вътре общностна търговия, в рамките на страните членки на ЕС.

 

На срещата се обсъди издадената заповед на министъра на земеделието, храните и горите за ограничаване косенето и машинното почистване на постоянно затревените площи и обработваемите земи. Разяснено бе, че проверките, извършвани от Държавен фонд „Земеделие“, за поддържането им в добро земеделско и екологично състояние ще се възобновят след поне една седмица от изтичане на срока на действието на заповедта  -  20 август 2021 г.

 

Представителите на сектора поставиха въпроса за критериите на проверките по схемите за директни плащания, осъществявани от Техническия инспекторат на бенефициери. Сред дискутираните теми  бе провеждането на обучение на фермерите, във връзка с необходимата документация, доказваща изпълнение на изискванията по обвързаната подкрепа.

Сподели в: