Наложително е да стартираме на практика процеса на актуализация на националните стандарти (БДС) в областта на храните, които се използват от бизнес-операторите при прилагане на системите им за самоконтрол. Това ще изчисти несъответствията между тези стандарти, които са остарели и актуалното национално и европейско законодателство. Това коментира заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев пред представители на браншови организации от Националния съвет по храните, на среща в МЗХ във връзка с актуалността и приложимостта на създадените преди членството на Република България в ЕС български стандарти в областта на храните, разработени на национално ниво.
Браншовите организации бяха информирани за проведената през месец март среща с представители на Министерство на икономиката и индустрията, Българския институт по стандартизация и Българската агенция по безопасност на храните, на която бяха обсъдени възможностите и механизмите за отстраняване на несъответствията между изискванията на българското законодателство и правото на Европейския съюз в областта на храните и изискванията, заложени в националните стандарти (БДС). На срещата беше дискутирано как представителите на бранша могат да подпомогнат процеса на актуализация на действащите в момента национални стандарти (БДС), които не съответстват изцяло, а в някои случаи и противоречат на изискванията на европейското законодателство в областта на храните. Браншовите организации бяха информирани за намерението на институциите стандартите да бъдат групирани, като бъде направен преглед от страна на бизнеса на използваните от тях стандарти и необходимостта от запазването им, респективно, актуализирането им съгласно възможностите, които националното законодателство в тази сфера позволява. Беше поет ангажимент темата да бъде включена за обсъждане в дневния ред на следващото заседание на Националния съвет по храните за по-детайлно разглеждане.