Върни се горе

„Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни технологии и създават вина с уникални качества, които достойно представят страната ни на международните пазари. Те са изключително атрактивни за взискателния вкус на потребителите“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в свое изказване по време на Министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия. Срещата се провежда по повод 100-годишнината от създаването на организацията и в нея участват 31 държави от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия.

Заместник-министър Йоцев, който ръководи българската делегация, припомни по време на официалната сесия, че България се намира на стратегическо място между Азия и Европа, където се пресичат стари и нови пътища на виното, като тук от поколения се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той подчерта, че страната ни притежава богат генофонд, в който има стари местни сортове с уникален аромат и вкус и класически, висококачествени и устойчиви на болести и вредители сортове, които правят винената ни листа разнообразна и атрактивна. Заместник-министърът подчерта, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им колеги, стоят и много предизвикателства, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последиците от пандемията и войната, и промените в пазарите. Това налага подкрепа на тези сектори и устойчиви политики, насочени към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното насърчава.

Заместник-министър Йоцев посочи, че предвид на този винен профил, страната ни поддържа през годините изключително активно сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV), с която Министерство на земеделието и храните подписа през 2020 г. Меморандум за разбирателство. Тук е мястото да подчертая и важността  от хармонизирането на международните стандарти и разпоредби, подкрепени от OIV, което ще допринесе и за укрепване на конкурентоспособността на България на световния пазар на вино.

Форумът се ръководи от президента на Международната организация по лозата и виното Луиджи Мойо, както и от Генералния директор на организацията д-р Джон Баркър. От българска страна участие вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарската камара, като неформален домакин на срещата е министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италианската република Франческо Лолобриджида.

В рамките на официалната програма във втория ден от Министерската среща се предвижда посещение на Павилиона на Министерство на земеделието на Италия на изложението VinItaly в град Верона.

Събитието се провежда в един от районите на Италия, който се отличава с богатите си традиции във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и добри практики.

Сподели в: