Върни се горе

„България и Република Корея трябва да активизират двустранните си контакти и сътрудничество в областта на земеделието и храните“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на среща с Джънг Джингю, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея. Доц. Иванов допълни че, е необходимо това да не е само на институционално ниво, а и чрез разширяване на преки бизнес контакти между фирми от областта на селското стопанство. „Убеден съм, че в традиционно доброто българо-корейско сътрудничество, съществуват неизползвани в пълна степен възможности и потенциал за неговото по-нататъшно успешно развитие“, каза още зам.-министърът.

По време на срещата бяха обсъдени процедурите за изпълнение изискванията за внос на български селскостопански и хранителни стоки в Република Корея. Доц. Иванов подчерта, че с цел увеличаване обема и разширяване обхвата на внасяните родни стоки, е важно възможно най-скоро започналите процедури да приключат. Страната ни очаква становище от компетентните корейски власти за внос на кашкавал, сирене, сурово-сушено продукти, птиче месо, фураж и други. Зам.-министърът допълни още, че български продукти като мед, кисело мляко, розово и лавандулово масло също биха могли да бъдат представени на корейския пазар.

Посланик Джингю отбеляза, че българските хранителни продукти са разпознаваеми за корейските потребители си характерния си вкус и високо качество. Той посочи, че следващата година е възможно  се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука. През 2020 г. се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея.

Сподели в: