Върни се горе

„На територията на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово се намира една от най-силните популации на благороден елен в света“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при откриването на ІV-то годишно изложение за трофеи в местността Лъгът на територията на Държавно ловно стопанство „Росица” до Севлиево. Той припомни, че шест от десетте най-големи трофеи от този вид у нас, са добити именно в този район.

„Провеждането за ІV-ти пореден път на трофейно изложение показва, че българските ловци високо ценят практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии при трофейния отстрел“, посочи заместник-министърът.

В рамките на изложението бяха показани над 40 трофея, добити през ловен сезон септември-2018 в териториите на 15 горски и ловни стопанства, прилежащи към четири държавни предприятия. Сред гостите бяха и ловци от Германия, за които България е привлекателна ловна дестинация.

Един от най-впечатляващите трофеи на изложението е добит от 14-годишен елен, в обхвата на ДЛС „Дунав“ – Русе.

Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни, припомниха ловни експерти, като за всеки екземпляр се обосновава причината за разрешаване на отстрел.

 

Междувременно масирани проверки за спазване на горското законодателство бяха извършени в последните два дни. Само на територията на Северна България служители по контрола на Изпълнителна агенция по горите и инспектори от Регионална дирекция по горите – Берковица са задържали общо 23 кубика дървесина, два автомобила, четири каруци, три коня, три моторни триона, контролна горска марка. Установени са нарушения, извършени с участието на лесовъд на частна практика и служител на горско стопанство, както и от физически лица. На всички нарушители  са съставени актове по Закона за горите от служителите по контрола.

Разпоредените интензивни проверки в горите на територията на цялата страна продължават.

Сподели в: