Върни се горе

4 извънредни мерки са осигурени за гроздо и винопроизводителите през настоящата година. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват и по de minimis. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с представители на лозаро- винарския сектор в гр. Поморие, инициирана от лозарите и винарите от регион Югоизточна България, съвместно с членовете на "Бургаска Южночерноморска" Регонална лозаро-винарска камара. Тя поясни, че гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар, като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

„Извънредна мярка COVID от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., по предложение на България и с подкрепа на страните членки, измени регламента на ЕС и даде възможност да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите“, допълни зам.-министърът. Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара - ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Зам.-министър Василева, припомни, че вчера стартираха и двата приема и по извънредната мярка по ПРСР, и по de minimis със срокове до края на месец септември за изплащане на средствата от страна на ДФ „Земеделие“. „В рамките на един месец има прием, обработка и изплащане. Целта е максимално бързо парите да стигнат към земеделските производители“, категорична бе тя.

Д-р Лозана Василева уточни, че тази година, заради извънредната ситуация с пандемията, бяха разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е за събиране на реколта на зелено, където приемът е приключил. За бране на зелено на гроздопроизводителите вече са изплатени малко над 1,5 млн. лв. за площ 544 хектара. Тя каза, че това е кризисна мярка, когато има стагнация на пазара, това е начин да се ограничи предлаганото грозде. Мярката беше разработена по искане на бранша, като се осигури възможно по-висока ставка от 303 лв. на дка.

Другата кризисна мярка, която е в помощ на винопроизводителите е за кризисно съхранение на вино. Там  също приемът приключи и след края на проверките, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лв. Зам.-министърът уточни, че в област Бургас, са се възползвали 8 винопроизводители и се очаква да получат около 1,5 млн. лв. за съхранение на вино, което нямат възможност да реализират, поради ограничения пазар.

Д-р Лозана Василева обърна внимание, че представителите на бранша трябва да вземат активно участие в разработване на мерките за новия програмен период. Тя призова и за изпращане на становища по проекта за Наръчника за земеделските практики от полза за климата и околната среда.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза пред присъстващите, че всички предложения, които са обсъждани на среща миналата година с тях са факт. „Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка “Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, посочи той. По думите му,  държавната власт не може да се намеси в ценообразуването, нито да дава пряка държавна помощ.

На срещата присъстваха още Йордан Чорбаджийски председател на УС на НЛВК, Иван Алексиев - кмет Поморие и Ася Пеева - народен представител от ГЕРБ.

Сподели в: