Върни се горе

„За последните 10 години се наблюдава изключителен ръст на биологично производство - над 20 пъти. През 2008 г. сме имали около 300 оператори в системата за контрол, а към момента са 6600. Голям успех при износа на био продукти се наблюдава при зърнените култури, вината, лавандулата, розово масло и меда“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов по време на дискусия на тема: „Да! На българската храна“.

Според Маринов, най-важното е да се гарантира качеството на храните и повишаването на тяхната безопасност. „Основен стълб в политиката на Министерството е разработването на Закон за храните, който да бъде насочен към потребителите, както и към изсветляване на сивия сектор в производството, преработката и дистрибуцията на храни“, отбеляза зам.-министърът.

Той допълни, че е разработен проект на Закон за управление на агрохранителната верига. Целта е да се гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на всички потребители, както и прилагането на интегриран подход на контрол по цялата верига.

Сподели в: