Върни се горе

Всяка заповед, издадена от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, е на базата на протоколи с положителни проби. Всички проби са качени на сайта на Агенцията. Междувременно продължава дезинфекцията на входа на населените места под усилен контрол и в присъствието на екипи. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на брифинг в сградата на МВР след провеждане на Междуведомствения координационен щаб.

В две от стадата има констатирана положителна проба – едното в с. Шарково и друго- в Болярово. Задължителната процедура – евтаназия на животните временно се отлага. Животните на баба Дора не са били на оборен режим, били са контактни със заразени стада и е необходимо също да бъдат евтаназирани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че заедно с министъра на земеделието искат да бъдат  изслушани  утре в Народното събрание.  Целта е  оперативният щаб за борба с чумата по овцете и козите да получи подкрепа от депутатите за мерките за ограничаване на заразата. Решено е и да се сформира местен координационен щаб в Болярово.

Засилват се мерките, охраната и действията за задържане на огнищата, като по този начин се предотвратява разпространението на заразата.  Важно е да се ограничи движението. Министър Радев призова всички, които не са от района и  мислят, че помагат на някого, да се допитват до местния координационен щаб.

Сподели в: