Върни се горе

В кратки срокове ще бъдат предложени конкретни промени, които целят да оптимизират времевия период за забрана за изстрелване на противоградови ракети от полигоните за борба с градушките. Това стана ясно след среща между министрите на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. В обсъждането на темата участваха още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на ДП „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.

На срещата министър Бозуков посочи, че вчера е посетил засегнатите населени места в област Пловдив и изтъкна, че нанесените щети върху продукцията на земеделските производители са значителни. „Ние като ресорно министерство, търсим всякакви възможностите те да бъдат компенсирани, като за целта ще бъдат използвани различни финансови механизми“, каза аграрният министър. По време на разговорите, той постави и въпроса относно възможността за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградови ракети.

От своя страна министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.

Институциите си поставиха срок от 10 дни, след който ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

 

Сподели в: