Върни се горе

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. /ПРСР/. Целта е да се насърчат социалното приобщаване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, икономическото развитие, трансферът на иновации и добри практики в селските райони.
Две са процедурите по подмярката, по които ще се приемат проектни предложения - за подготвителни дейности и за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество. Проектите за сътрудничество предвиждат изпълнение на съвместни дейности, например създаване на общи продукти и услуги, информационни и маркетингови кампании, дейности, насочени към съхраняване и популяризиране на културната и историческата идентичност, въвеждане в практиката на иновативни за селските райони на България дейности, които успешно се прилагат в ЕС и др. 
Допустими кандидати и по двете процедури са местни инициативни групи, които изпълняват стратегии за ВОМР по подмярка 19.2 от ПРСР 2014 – 2020 г. 
Бюджетът на приема за подготвителни дейности е 933 700 лева. Безвъзмездната финансова помощ, която кандидатите могат да получат, зависи от това дали дейностите по проекта се изпълняват в страната или на територията на Европейския съюз. За първия вид проекти, максималният размер на субсидията е 10 000 евро, а при вторият - 25 000 евро. 
Бюджетът на приема за проекти за вътрешнотериториално (изпълняват се на територията на България) и транснационално (изпълняват се на територията на ЕС) сътрудничество е 7 823 200 лева. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за кандидатите отново зависи от мястото на изпълнение на дейностите – до 50 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество и до 100 000 евро за транснационално сътрудничество. 
Заявленията за кандидатстване ще се подават изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП). 
Приемът и по двете процедури е постоянен като крайният срок е 31 декември 2021 г., или до изчерпване на финансовия ресурс.
Припомняме, че в периода юли 2018 – декември 2019 г. бяха проведени приеми по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“, като към момента в различен етап на изпълнение са общо 23 проекта на обща стойност 1,17 млн. лева.

Сподели в: