Върни се горе

На 26 април 2020 г., неделя, в 9.00 часа, Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) ще стартира активния сезон по градозащита през 2020 г. Ще бъдат активирани 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях. Те са разположени в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Агенцията разполага с 18 382 ракети. Противоградовата защита oбхваща близо 22 млн. дка на територията на цялата страна.

Припомняме, че през изминалата 2019 г. бяха пуснати в експлоатация нови 61 ракетни площадки, като 49 от тях са към новоразкритите две нови регионални дирекции на ИАБГ в Хасково и село Тъжа.

През активен сезон 2020 г. ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територия на Република България с шест метеорологични радарни станции. Те са оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. За целта е монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар, разположен в село Ярлово. По този начин ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Югозападна България. За по-добро покритие на Североизточна България до края на годината ще бъде монтиран още един метеорологичен радар в Шумен.

Сподели в: